• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Bloemen van steen RECENSIE

Bloemen van steen van de Italiaanse Ilaria Tuti belicht een deel van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, maar dan vanuit een ander en redelijk onbekend oogpunt. In Italiƫ staan de soldaten op de berg in loopgraven tegenover de loopgraven van de Oostenrijks-Hongaarse soldaten. Om de Italiaanse helft te bevoorraadden worden de vrouwen uit dorp gevraagd om dat voor hun rekening te nemen. Te voet, met een draagkorf op de rug gaan ze met zware vrachten naar boven.

Agata is een van die vrouwen. Ze woont nog alleen met haar vader, die ernstig ziek is en de armoede is groot. Toch twijfelt ze geen moment om zich in te gaan zetten. Bijna dagelijks maken ze hun tochten naar boven, weer of geen weer, terwijl de kanonnen bulderen. Langzaamaan krijgen ze steeds meer respect van de mannen boven op de berg en ontstaan er onverwachte vriendschappen. Ondertussen gaat het leen beneden in het dorp gewoon door, met lief en leed. Zo tobt Agata met haar vader, het verdriet om het verlies van haar moeder en de boosheid om twee gedeserteerde broers. En dan moet ze ook nog een irritante aanbidder van zich af weten te houden.

Het blijft niet alleen bij het brengen van goederen naar boven er komen er nog andere zware opdrachten bij en de dood is constant nabij. Het is heftig om te lezen, maar de schrijfster heeft er ook romantiek door het verhaal verweven om het iets luchtiger te maken. Toch blijven de angst, de kou en de ontberingen voelbaar en is het indrukwekkend om te zien hoe de kracht van de vrouwen en hun doorzettingsvermogen alles overwinnen.

Tussendoor zijn er delen cursief geschreven. Wie deze persoon is die hier zijn verhaal verteld wordt pas later duidelijk. Het laat zien dat het leven niet zwart/wit is en dat menselijkheid een groot goed is.

Bloemen van steen is een bijzonder boek, met poƫtische mooie zinnen die af en toe opduiken. Een verhaal over sterke vrouwen tijdens de oorlog, die pas heel laat de erkenning hebben gekregen die ze verdienden. Zoals is te lezen in het nawoord zijn er diverse ware gebeurtenissen verweven in deze roman, en de vrouwen zullen nooit meer worden vergeten.

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: