• mijn waardering

Ledenrecensie ´Bloemen van Steen´ van Illaria Tuti RECENSIE

Bij het boek Bloemen van steen volg je het verhaal van 5 bijzondere vrouwen door de ogen van het hoofdpersonage genaamd Agata. Het verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog, waarbij het Italiaanse leger strijdt tegen Oostenrijk-Hongarije.

Agata en haar vriendinnen worden ‘De Draagsters’ genoemd omdat ze keer op keer op vrijwillige basis noodvoorraden zoals munitie in hun draagkorf hoog de bergen in dragen. Door weer en wind lopen De Draagsters naar boven, waar al gauw een loopgravenoorlog is ontstaan. Maar ook wordt ze gevraagd om de levenloze lichamen van de jonge soldaten mee terug naar beneden te nemen.
Door de schrijfstijl van de auteur lijkt het alsof je zelf ook een hoofdrol in het boek hebt als Draagster.

Agata heeft ondanks haar zware leven altijd een positieve kijk op het leven. Na een hele dag de bergen op en af klimmen met zware draagkorven of levenloze lichamen, zorgt ze thuis ook nog voor haar doodzieke vader, en heeft ze te maken met een jongen die geobsedeerd is door haar en haar blijft achtervolgen.

Ik vond het een heftig maar mooi en ontroerend verhaal om te lezen, en vond het ook fijn dat Ilaria Tuti romantiek heeft toegevoegd aan dit boek. Een verhaal waarbij armoede en angst een grote rol spelen, heeft Ilaria Tuti er toch voor gezorgd dat belangrijke aspecten zoals vriendschap en liefde het verhaal wat luchtiger hebben gemaakt.
De schrijfstijl vond ik persoonlijk erg prettig om te lezen, erg gedetailleerd en mooi verwoord allemaal.

Ik geef dit boek 4 van de 5 sterren.

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: