• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Bloemen van steen RECENSIE

Bloemen van Steen van Ilaria Tuti gaat over een onbekende (waar gebeurde) geschiedenis die in mijn ogen veel meer bekendheid zou moeten krijgen.

Het verhaal speelt zich af in Italië tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook wel bekend als de loopgravenoorlog. Hoog in de Alpen vechten duizenden mannen, de Alpenjagers, voor hun leven. Als de bevolking wordt opgeroepen om hen te helpen, komen honderden vrouwen van alle leeftijden in actie. Met gevaar voor eigen leven torsen ze manden met munitie en eten omhoog de bergen in naar het front. Het verhaal volgt enkele van deze Potratrici, Draagsters.

Vanaf het begin was ik geboeid. Het verhaal wordt verteld door een van de vrouwen, de jonge Agate. Ze komt geweldig goed over. Ondanks de kou, de honger en de omstandigheden probeert ze er het beste van te maken. Als door de soldaten om hulp gevraagd wordt, aarzelen de vrouwen geen moment.

De schrijfstijl is geweldig. Het verhaal wordt beeldend omschreven, filmisch haast. Je voelt de kou en ziet de barre omstandigheden waar de soldaten zich in bevinden. Ook de commandant en de arts van het bataljon Apenjagers zijn personages die van de pagina’s spatten. Hun emoties en gevoelens heeft de auteur prachtig verwerkt in het verhaal.

Het is niet een boek dat je in een keer uitleest, maar het spookte wel vaak door mijn hoofd. Door een cursieve tekst, verteld door een onbekend personage, bleef het verhaal ook wat mysterieus.

Ik vond dit een prachtig verhaal, met een fijne schrijfstijl en krachtige personages. Het is een verhaal dat indruk op mij heeft gemaakt. Deze vrouwen verdienen meer aandacht en dat heeft de auteur met dit boek zeker gedaan.

Dit verhaal zouden meer mensen moeten lezen, en daarom vind ik het boek een absolute aanrader.

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: