• mijn waardering

Bloemen van steen - Ilaria Tuti RECENSIE

Bloemen van steen is een prachtig boek dat het leven van de Draagsters verhaalt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich af in Italië, dat in oorlog is met Oostenrijk. In het boek maak je alle gebeurtenissen mee door de ogen van draagster Agata en vier dorpsgenoten (draagsters). Manden vol eten en kogels torsen ze mee naar boven, de berg op. Ondertussen sneuvelen mannen in de oorlog. Het leven op de berg is allesbehalve makkelijk.
 

Voor veel mensen is het bestaan van de Draagsters onbekend. Dit maakt het een origineel boek met originele personages. Hoofdpersoon Agata is erg uitgebreid uitgewerkt en waar ze in het begin nog hard en nuchter overkomt, leer je later in het boek haar gevoelige kant kennen. Vriendin Lucia leer je ook beter kennen: een gevoelige vrouw met kinderen, die aan het einde van het boek ook nog een verrassende rol zal spelen. Tussende hoofdstukken door zijn er ook cursief gedrukte hoofdstukken. Dit vond ik een mooi en origineel. Het prikkelt je nieuwsgierigheid.

 

De schrijfstijl is vrij zwaar. Het is geen boek dat je zo even snel uit leest, maar je moet er echt even voor gaan zitten. Dan krijg je er wel iets moois voor terug: sommige scènes/ hoofdstukken zijn zo beeldend beschreven dat het echt ontroert. Zonder stukken te verklappen: de scènes van Agata met haar vader bijvoorbeeld en de scènes waar gesneuvelde soldaten mee terug naar beneden worden genomen. Het einde vond ik heel erg mooi. Wat ik persoonlijk wel jammer vond is dat het laatste hoofdstuk erg kort is maar wel heel veel jaren beslaat. 

Bloemen van steen is een historische roman die een origineel onderwerp uit de geschiedenis verhaalt. Je kunt je goed in de personages verplaatsen en blijft geboeid door de mooie manier van verhalen en indrukwekkende gebeurtenissen. Het feit dat het laatste hoofdstuk zo kort is en de schrijfstijl soms wat zwaar is, maken dat ik het boek 4 sterren geef.
 

 

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: