• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Een vriendschap RECENSIE

Op de cover van Een vriendschap staan twee dansende vrouwen. Het is op zich een saaie cover die mij in een boekwinkel niet zou opvallen maar hij verwijst naar de vriendschap van Elisa en Beatrice. Het onderwerp van het boek is niet bijzonder origineel. Er zijn al veel boeken geschreven over vriendschappen. 

Elisa en Beatrice ontmoeten elkaar als ze veertien jaar zijn, midden in de puberteit. De meisjes komen uit twee verschillende werelden maar ze voelen zich allebei eenzaam en ze zoeken steun bij elkaar. Echte vriendschap is het eigenlijk niet, Elisa wordt door Beatrice gebruikt om de dromen van Beatrice waar te maken. Na verloop van tijd wordt de vriendschap verbroken doordat Elisa zich verraden voelt door haar vriendin. Ze heeft hier jaren lang veel moeite mee en verdriet over gehad. Door het opschrijven van haar herinneringen aan hun jeugd probeert ze er vrede mee te krijgen. En, zoals Elisa zich realiseert, volwassen worden is eigenlijk helemaal geen verlies maar juist een bevrijding.

De personages worden goed uitgelicht. Je krijgt een goede indruk van hun levens. Niemand heeft het gemakkelijk.

De schrijfstijl is minder goed. Vooral in het begin van het verhaal had ik moeite met de overgangen tussen heden en verleden. Naarmate ik verder las, kreeg ik daar minder moeite mee. Het verhaal boeide me niet echt maar ik was toch nieuwsgierig naar hoe het zou aflopen. 

Ik kende de auteur nog niet en ik weet niet zeker of ik een volgend boek van haar ook zou lezen. Ik geef het boek 2 sterren.

Een vriendschap

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (13 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa belandde daar door een reeks onbegrijpelijke beslissingen van haar moeder, terwijl Beatrice er al haar hele leven woonde. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vriendschap tussen de twee die onverbreekbaar lijkt. Ze delen alles: hun eerste feestjes en liefdes, de eerste pijn en rouw. Elisa en Beatrice zijn jong, verre van perfect, rebels en onafscheidelijk. Maar dan breekt er iets. Dertien jaar later is Beatrice een wereldberoemde persoonlijkheid, ze heeft miljoenen volgers op social media en een bestaan waar anderen alleen van kunnen dromen. Elisa, inmiddels moeder, had het veel moeilijker na hun breuk en probeert de betekenis van hun vriendschap te duiden.
    Een vriendschap is een krachtige, universele roman en Avallones grootste succes sinds ze internationaal doorbrak met haar debuut Staal.

Meer info

Toegevoegd door: