• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Bloemen van steen RECENSIE

‘Bloemen van steen’ is een mooie, maar geen vlot geschreven historische roman. Ilaria Tuti vertelt het verhaal van de draagsters. Draagsters waren moedige Italiaanse vrouwen die ten tijde van de 1e Wereldoorlog proviand en munitie naar de soldaten brengen die hoog in de Alpen vechten tegen Ostenrijk-Hongarije. Ook helpen zij met de zorg voor en hulp aan gewonde soldaten. Onvermijdelijk dragen ze ook dode soldaten naar beneden. Deze oorlog in de helse bergen is verschrikkelijk.

Tuti laat je kennis maken met 5 vrouwen waarvan Agata de persoon die het verhaal vertelt. Agata zorgt voor haar vader, maar wordt een draagster. Want hulp is nodig en moet geboden worden. Tijdens haar voettochten en die van de andere vrouwen zal ze niet alleen de eigen mannen helpen, maar maakt ze ook kennis met de vijand.

Tuti heeft gedegen onderzoek gedaan en verweeft historische feiten met fictie. Je voelt de kou, de moeite die het kost om hulp te geven, de onmacht maar ook de moed om door te zetten. Agata is jong maar leert snel en ze zal volwassen worden. Oorlog doet dat met je. Ook leer je dat alles niet zo zwart wit is en dat er liefde bestaat, ook in tijden van oorlog. De vijand is niet altijd de vijand waarover wordt verteld.

 ‘Bloemen van steen’ is een bijzondere roman en geeft de rol van vrouwen weer, en het boek is zeker aan te raden. Oorlog is vaak de strijd van mannen, maar ook vrouwen hebben hun rol er in, al is deze vaak een totaal andere. Het is fantastisch dat de draagsters met dit boek een gezicht hebben gekregen en als het ware een standbeeld. Ook raad ik aan rustig te lezen en je goed te laten doordringen van het verhaal. Het einde vond ik persoonlijk onbevredigend, en had voor mij wel uitgebreider mogen zijn. Maar het is wat het is. En laat maar weer eens zien dat oorlog verschrikkelijk is.

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: