• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het papieren paleis RECENSIE

Het papieren paleis

 

Centraal in dit verhaal staat het zomerhuis dat al jaren in bezit is van de familie van Elle, de hoofdrolspeelster. Als kind leert Elle hier Jonas kennen en ze worden dikke vrienden die niet bij elkaar weg te slaan zijn. Totdat een afgrijselijke gebeurtenis in hun tienerjaren, hen uit elkaar drijft.

De jaren gaan voorbij. Elle wordt volwassen, trouwt en krijgt drie kinderen. Op zeker ogenblik komt Jonas weer in haar leven; hij is ook getrouwd en zijn vrouw en hij worden vrienden van Elle en haar man.  De aantrekkingskracht tussen Jonas en Elle wordt steeds heviger totdat het eindelijk gebeurt: Na al die jaren hebben ze seks met elkaar!

Nu staat Elle voor een dilemma; Verlaat ze haar man en kinderen, haar vertrouwde en veilige nest voor een leven met Jonas?

 

Het lijkt een veelbelovend boek om te lezen maar helaas valt het in het geheel wat tegen.              Het lukt de auteur maar ten dele om de aandacht van de lezer vast te houden. Dit valt waarschijnlijk te wijten aan de snelle en vele schakelingen van het heden naar vroeger. Sommige passages zijn boeiend en dan wil je graag snel verder omdat het zo spannend wordt, maar dan vlakt het verhaal af en wordt het een saai en langdradig gebeuren. Ook de vele karakters die in het verhaal meespelen en die niet uitgediept worden, maken het soms moeilijk te begrijpen.

Er wordt "platte" taal gebruikt om de seks scenes te beschrijven, wat in fel contrast staat met de haast dichterlijke taal die verder in het boek wordt gebruikt.

Het boek heeft een onduidelijk einde.

Samengevat:

- De auteur schrijft wisselend boeiend en saai

- Plat taalgebruik annex bloemrijke taal

- Teveel schakelen van heden naar vroeger

- Eind van het boek niet bevredigend

Conclusie: 

Als je niet met al te hoge verwachtingen dit boek gaat lezen, is het een leuk en soms zelfs boeiend verhaal. Maar het heeft niet aan mijn verwachtingen voldaan. Daarom krijgt dit boek van mij drie hartjes. 

    

 

     

 

 

 

 

Het papieren paleis

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (17 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een vroege zomerochtend, lang voordat de anderen wakker worden, duikt de vijftigjarige Elle Bishop in het ijskoude water van het meertje naast Het papieren paleis, het zomerhuis waar ze al sinds haar jeugd elke vakantie doorbrengt. Elle is gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen, maar deze ochtend is alles anders. De avond tevoren is ze tijdens het diner weggeglipt met Jonas, al sinds hun kindertijd haar beste vriend. Terwijl hun partners binnen zitten te kletsen hebben Jonas en Elle voor het eerst van hun leven seks met elkaar.

    De volgende vierentwintig uur zullen allesbepalend zijn voor Elle. Kiest ze voor het veilige bestaan dat ze zo zorgvuldig heeft opgebouwd? Of gooit ze alles overboord voor het leven met Jonas waar ze nooit eerder van durfde te dromen? Gaandeweg dringen de herinneringen aan haar jeugd zich steeds meer aan haar op. Hoewel ze een afschuwelijk deel daarvan altijd zo goed mogelijk verborgen heeft gehouden, wordt Elle nu gedwongen de confrontatie met zichzelf aan te gaan.
     

Meer info