• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het papieren paleis RECENSIE

“Een onweerstaanbaar portret van een ingewikkelde familie in een betoverende omgeving”

Het papieren paleis van Miranda Cowley Heller ziet er op het eerste oog mooi uit. De cover ziet er  schilderachtig uit en doet denken aan de Franse schilder Monet. De recensie en tekst op de voor- en achterkant van het boek doet ook vermoeden dat dit een mooi verhaal zou kunnen zijn.

Het verhaal gaat over Elle, die gelukkig getrouwd is en kinderen heeft, totdat zij haar jeugdliefde Jonas weer tegenkomt. Die ontmoeting maakt veel los, ook gebeurtenissen uit het verleden die ze verdrongen heeft, en ze komt voor een moeilijke keuze te staan. Kiest ze voor het veilige leven van haar gezin of kiest ze voor haar jeugdliefde? De titel doet trouwens ook denken aan onvergankelijkheid, alles gaat voorbij.

Het verhaal wordt beeldend beschreven, vooral de natuur komt mooi over.

Elle heeft veel meegemaakt, en als lezer krijg je bewondering voor haar. Ze ziet haar verleden en onder ogen en probeert dat te verwerken. Ik vond haar daden soms vreemd overkomen, ze is gelukkig getrouwd en toch weet ze niet wat ze moet doen. Haar eindkeuze vond ik daardoor ook wat vreemd overkomen, en daardoor is het einde ook niet bevredigend.

Door tijdsprongen tussen heden en verleden komt de lezer meer te weten wat er is gebeurd. Helaas zijn deze sprongen wat vluchtig en is het verhaal niet altijd even boeiend. Vaak krijg je door deze schrijfwijze meer inzicht, maar in dit boek was het vaak wat verwarrend. In hoofdstukken worden gebeurtenissen verteld over heden en verleden en soms wist ik niet over welke tijdsperiode ik las.

De schrijfstijl is goed, hoewel ik het niet prettig vond om te lezen. Dat had ook te maken met de expliciete omschrijving van gebeurtenissen. Dat vond ik te veel van het goede. Je kunt sommige dingen ook wat minder beeldend/plat omschrijven. Uiteraard is dat natuurlijk persoonlijk.

Dit boek heeft mij verrast, in die zin, dat ik een totaal ander verhaal had verwacht dan het verhaal dat ik las. Ik had drama en romantiek verwacht. Drama was er wel, maar op een heel andere manier dan ik had gedacht, romantiek heb ik niet kunnen ontdekken. Het boek is mij wat tegengevallen.

Ik vind het boek geen aanrader, maar voor diegenen die een beeldend, dramatisch verhaal willen lezen, kan dit best een goed boek zijn. Goodreads heeft dit boek ook aangeraden, dus dat doet deze boekensite ook niet zomaar.

Het papieren paleis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een vroege zomerochtend, lang voordat de anderen wakker worden, duikt de vijftigjarige Elle Bishop in het ijskoude water van het meertje naast Het papieren paleis, het zomerhuis waar ze al sinds haar jeugd elke vakantie doorbrengt. Elle is gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen, maar deze ochtend is alles anders. De avond tevoren is ze tijdens het diner weggeglipt met Jonas, al sinds hun kindertijd haar beste vriend. Terwijl hun partners binnen zitten te kletsen hebben Jonas en Elle voor het eerst van hun leven seks met elkaar.

  De volgende vierentwintig uur zullen allesbepalend zijn voor Elle. Kiest ze voor het veilige bestaan dat ze zo zorgvuldig heeft opgebouwd? Of gooit ze alles overboord voor het leven met Jonas waar ze nooit eerder van durfde te dromen? Gaandeweg dringen de herinneringen aan haar jeugd zich steeds meer aan haar op. Hoewel ze een afschuwelijk deel daarvan altijd zo goed mogelijk verborgen heeft gehouden, wordt Elle nu gedwongen de confrontatie met zichzelf aan te gaan.
   

Meer info