• mijn waardering

Prettig leesbaar jeugdboek RECENSIE

Maddy komt in het bos een mysterieuze jongen tegen. Ze weet bijna zeker dat dit Billy is, een jongen die een half jaar geleden ontvoerd is. Ze denkt niet dat ze geloofd zal worden door haar moeder of de politie, dus ze gaat zelf op onderzoek uit.

Alles wat mist is een jeugdboek dat heel prettig leesbaar is en op een niet-kinderachtige manier geschreven is. Juist omdat het zo makkelijk leesbaar is, leg je het zo weg om daarna weer vlot verder te lezen.

Het boek raakt thema’s als rouw en huiselijk geweld. Dit zijn best zware thema’s voor een kinderboek, maar wel belangrijk en goed dat hier over geschreven wordt. Melanie Conklin doet dit op een prettige, laagdrempelige manier. Er zitten ook bijzondere en grappige stukjes in. Zo begint het meteen al bijzonder: Maddy zit verstopt in duiker omdat ze bang is voor tornado (deze is helemaal niet voorspeld en komt er ook niet) en daardoor mist ze de schoolbus. Ze wordt dan door haar stiefvader naar school gebracht, maar “zelfs omaatjes die op zondag naar de kerk tuffen rijden sneller”.

Je leeft mee met Maddy bij haar onderzoek naar Billy, het verdriet om haar overleden vader en de relatie met haar stiefvader. Het verhaal blijft boeien. Gedurende het boek krijg je wel een beetje in de gaten wat er aan de hand is met de mysterieuze jongen, maar toch gebeuren er dan weer wat verrassende dingen. Daardoor is het geen geheel voorspelbaar verhaal geworden en blijf je van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid.

Ik heb dit jeugdboek met veel plezier gelezen. Ik ben benieuwd naar volgende (volwassen) boeken van deze schrijfster.

Alles wat mist

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (19 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Maddy een mysterieuze jongen ontmoet in de bossen, schrikt ze zich kapot. Ze is er bijna zeker van dat dit de jongen is die al zes maanden wordt vermist - Billy. Ze is er bíjna zeker van, hij zou er ook gewoon heel veel op kunnen lijken. Omdat Maddy in het verleden heeft bewezen een nogal rijke fantasie te hebben, vermoed ze dat niemand haar zal geloven. Haar moeder niet, haar stiefvader niet en zéker niet de politie. Daarom gaat ze zelf maar op onderzoek uit. In haar zoektocht moet ze de strijd aangaan met spoken uit haar verleden. Haar beste vriendin raakt ondertussen steeds verder van haar verwijderd, de band met haar stiefvader, die nooít (maar echt nooit) haar échte vader zal vervangen wordt er niet beter op en ze weet ook niet meer zo goed wat ze voor deze mysterieuze jongen in het bos voelt. Melanie Conklin behandelt zware thema's als rouw en huiselijk geweld op een heel eerlijke en luchtige manier, met veel humor. Alles wat mist is een hoopvol boek over vriendschap en familie.

Meer info