• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Alles wat mist RECENSIE

Alles wat mist van Melanie Dobson is een jeugdboek die wat heftigere thema's zoals rouw en geweld niet uit de weg houdt, maar ondanks de heftige thema's blijft het een toegankelijk boem over een stoer meisje met de naam Maddie.

De schrijfstijl van Melanie Conklin past heel goed bij een verhaal als dit, ook blijft ze je tijdens het lezen steeds  boeien. Zo leef je echt mee met Maddie en haar struggels die ze thuis heeft omdat haar vader is overleden en haar moeder is hertrouwd, het is mooi om te zien dat haar stiefvader echt zijn best voor haar doet. En je ziet langzaam een band ontstaan.  De andere personages maken dit boek ook interessant ze hebben allemaal wel wat, zo kun je aan de vader van Billy. 

Het blijft een boeiend verhaal waar Maddie op een dag in het bos Billy vind  een jongen waarvan ze denkt dat het de vermiste jongen is. Je blijft benieuwd hoe dit nu zit tijdens het lezen en het is zeker voor de doelgroep af en toe een beetje heftig, maar het blijft op een luchtige hoopvolle manier geschreven. Ook is het beeldend geschreven, je kunt zo voor je zien hoe de omgeving eruit ziet, hoe het op school is, en hoe het voor Maddie is als ze op zogenaamd geheim terein komt en daar getreiterd wordt. Door de heftige thema's is het ook een boek die kinderen kan helpen om over situaties te lezen waar ze zelf inzitten, die situaties makkelijker te maken maar ook omdat ze hier in kunnen herkennen, hierdoor kan het ook een belangrijk boek zijn om te lezen of voor te lezen op school.

Door de korte hoofdstukken en de grote letters is het echt fijn lezen voor de jonge lezers maar ook de volwassen lezend zullen dit boek met veel plezier lezen.  

Om nog positiever af te sluiten de cover is natuurlijk ook een plaatje, door de paarsblauwe tinten en Maddie met haar hond op de cover is het ook gewoon een prachtige passende cover die echt bij het verhaal past.

Alles wat mist

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (18 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Maddy een mysterieuze jongen ontmoet in de bossen, schrikt ze zich kapot. Ze is er bijna zeker van dat dit de jongen is die al zes maanden wordt vermist - Billy. Ze is er bíjna zeker van, hij zou er ook gewoon heel veel op kunnen lijken. Omdat Maddy in het verleden heeft bewezen een nogal rijke fantasie te hebben, vermoed ze dat niemand haar zal geloven. Haar moeder niet, haar stiefvader niet en zéker niet de politie. Daarom gaat ze zelf maar op onderzoek uit. In haar zoektocht moet ze de strijd aangaan met spoken uit haar verleden. Haar beste vriendin raakt ondertussen steeds verder van haar verwijderd, de band met haar stiefvader, die nooít (maar echt nooit) haar échte vader zal vervangen wordt er niet beter op en ze weet ook niet meer zo goed wat ze voor deze mysterieuze jongen in het bos voelt. Melanie Conklin behandelt zware thema's als rouw en huiselijk geweld op een heel eerlijke en luchtige manier, met veel humor. Alles wat mist is een hoopvol boek over vriendschap en familie.

Meer info