• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Xi’an Famous Foods, van Jason Wang en mede auteur Jessica K. Chou, is een prachtig geïllustreerd kookboek. Het staat bordenvol recepten van smakelijke (en ook spicy) Chinese gerechten. Niet alleen de illustraties, die heel mooi vorm gegeven zijn, maar ook de beschrijving van de recepten doen je het water in de mond lopen.

Xi’an Famous Foods is niet zo maar een kookboek met Chinese gerechten. Jason Wang beschrijft kleurrijk hoe zijn familie vanuit Xi’an naar de Verenigde Staten trok, hoe zijn vader zich een slag in de rondte werkte, hoe uiteindelijk na lange tijd en hard werken de familie erin slaagde wereldberoemd te worden met hun heerlijke en bijzondere gerechten. Deze vallen zeer in de smaak bij de naar Amerika getrokken Chinezen die door dit heerlijke eten ‘een stukje vaderland’ proeven. Maar ook niet-Chinezen staan in rijen voor de deur om van Xi’ans beroemde gerechten te genieten.

Bij veel van de gerechten wordt een stukje ‘geschiedenis’ beschreven, en hoe soms door gebrek aan de juiste ingrediënten de gerechten aangepast werden zonder de authenticiteit te verliezen. Alle recepten hebben een (vaak lange) lijst van benodigde ingrediënten, van de hoeveelheden en hoe voor te bereiden, plus een duidelijke uiteenzetting van de te volgen stappen in het bereidingsproces. Voor een simpele kok zullen veel gerechten lastig te maken zijn, helaas. Naast de beschrijving van hoe het de familie verging heeft dit boek een kleine toeristische rondleiding in Xi’an, een uitgebreid register en dankwoord. Bij mij is één favoriet, superlekker gerecht al vier keer in twee weken gegeten!

 

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: