• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Voordat ik me opgaf voor de leesclub met het prachtige kookboek 'Uit de keuken van Xi'an Famous Foods' had ik nog nooit iets van de auteur nog hun restaurants gehoord. Nadat ik het boek ontvangen had ben ik er eens fijn voor gaan zitten om alle verhalen, de emigratie, het opzetten van de restaurants enzovoort, te lezen. Erg leuk om te lezen dat zijn ouders hadden gehoopt dat hij een goede kantoorbaan zou vinden, de reden van hun emigratie was onder andere een betere schoolopleiding voor hun zoon. Ook in de USA zijn ze een aantal malen verhuisd om diezelfde reden.

Bij het ondertussen ook lezen van de recepten kom je er al snel achter dat de Chinese keuken uit Xi'an een totaal andere is dan gerechten en recepten die ik al kende, en dan bedoel ik niet enkel de gerechten van de Chinees om de hoek want die zijn veelal met een Indische inslag en zeer verwesterd. Dit zijn wel degelijk recepten uit de echte Chinese keuken, hiermee in acht genomen dat het dan de gerechten zijn enkel uit de provincie Xi'an, dit omdat China natuurlijk heel veel meer regio's met hun eigen keuken heeft.

De cover geeft een tafel vol gerechten weer en daarbij kreeg ik toch wel het Chinese rijsttafel gevoel, diverse gerechten gecombineerd met witte rijst. Sommige gerechten lenen zich daar zeker voor, kies een vlees en een groentegerecht en serveer er witte rijst, of noedels bij en je hebt een zeer complete maaltijd.

In het boek wordt ook zeer uitgebreid uitgelegd hoe je dim-sum en hand-getrokken noedels moet maken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat laatste toch niet meteen zag zitten. Die dim-sum zou ik wellicht overwegen maar aan de andere kant weet ik dat ik na het eten van een paar dim-sums er wel genoeg van heb dus dan is het wel veel werk voor een paar happen.

Er staan ook nog een flink aantal recepten van spiesjes in het boek, nou ken ik vooral de saté uit de Indische keuken, uit de Chinese keuken was mij deze niet erg bekend, maar er zijn genoeg varianten, van kip tot vis en tofoe, lekker als het weer tijd is om de barbecue tevoorschijn te halen.

Mijn tip is wel lees de recepten eerst minimaal een keer helemaal door zodat je weet waar je aan begint en houdt vooral rekening met hier en daar een redelijk lange bereidingstijd, tel de tijden van tevoren bij elkaar op zodat je weet hoe lang iets duurt voordat je eraan begint.

De gerechten die ik tot nu toe maakte smaakten prima, twee ervan zullen hier zeker vaker op het menu komen want die waren erg lekker.

Oh en mijn ultieme wens is nu toch wel om eens een trip naar New York te maken en dan een bezoek aan een van de XFF restaurants te brengen, dan wil ik daar de hand-getrokken noedels graag proberen!

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: