• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Xián Famous Foods (XFF) is niet alleen een kookboek, maar ook een leesboek. Voor het eerst heb ik een kookboek van voor tot achter doorgelezen vóór ik eruit ging koken. Het verhaal van de emigratie van een Chinese familie naar de Verenigde Staten en het succes wat ze daar met hard werken opbouwen, spreekt enorm tot de verbeelding. Bijkomend voordeel: De hoofdstukindeling die op het eerste gezicht verwarrend en onlogisch lijkt, is na het lezen volkomen begrijpelijk geworden.

Qua gerechten moet het boek je liggen en je aanspreken. Als je houdt van de Aziatische keuken en hier regelmatig uit kookt, is XFF zeker een aanrader. Je leert er ook de basis te maken: sauzen, noedels en dumplings. Ben je geen kenner van de Aziatische keuken of houd je niet van eten dan kan je dit boek misschien beter overslaan. 

Toch moet ik toegeven: dit laatste geldt ook voor mij en alsnog heb ik heerlijk gekookt en gegeten uit XFF. Misschien heb ik het boek niet helemaal ervaren zoals de schrijver het heeft bedoeld, maar de gerechten die ik uitgezocht had (juist de zoetere vleesgerechten) waren goed te maken, helder beschreven en heerlijk van smaak. Een tripje vooraf naar de Aziatische supermarkt is overigens onmisbaar - en ook weer een beleving op zich!

Daarom alsnog 4 hartjes voor dit nieuwe - anders dan anders - kookboek. En of het voor jou geschikt is? Denk daar vooral zelf goed over na met bovengenoemde tips.

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: