• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Uit de keuken van Xi'an Famous Foods RECENSIE

Xi’an famous foods

Jason Wang heeft een prachtig kookboek vormgegeven met niet alledaagse recepten. Laat je verrassen door de keuken van het West-Chinese Xi’an.

In dit boek vind je niet alleen heerlijke en uitdagende recepten maar lees je ook ontzettend veel over de achtergrond van de keuken. Dit maakte voor mij het koken zoveel leuker, want je weet waar het vandaan komt en waarop de gerechten zijn geïnspireerd. Het is een totale kookbeleving die wordt geschetst middels dit kookboek.

De recepten zijn goed en duidelijk uitgeschreven. Kort en bondig. Bij ieder recept vindt je een goed overzicht met ingrediënten, een korte beschrijving/achtergrond van het recept en vervolgens een duidelijke uitleg om het recept te maken.

Jason slaagt erin om een bijzonder kookboek te presenteren die je zoveel meer leert dan recepten. Laat je in het koken meevoeren naar de keuken van Xi’an en laat je verrassen door de ingrediënten en smaakbelevingen. Let wel, dit boek is niet geschikt als je even snel een recept wilt opzoeken en vervolgens naar de supermarkt wilt hollen. Sommige ingrediënten zijn niet gemakkelijk te vinden maar laat je hierdoor niet weerhouden om wat heerlijke recepten uit dit boek te maken!

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (10 stemmen)
  • Omschrijving:

    'In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen - taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot 't anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi'an, China.'

    Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

     

Meer info

Toegevoegd door: