• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De roos van Napoleon RECENSIE

Dit is het waargebeurde verhaal over Josephine en Napoleon Bonaparte. Haar eigenlijke naam was Marie-Rose. Napoleon gebruikte nooit die naam maar noemde haar Josephine. Dat vond hij veel beter bij haar passen.

Marie-Rose komt in 1790 aan in Parijs samen met haar twee kinderen, Eugene en Hortense en met haar vriendin Euphemie. Ze zijn gevlucht voor de slavenopstanden in de Cariben. In Parijs blijkt het ook niet veilig te zijn, de Franse Revolutie is begonnen. Marie-Rose is enige tijd veilig maar uiteindelijk belandt ook zij in de beruchte gevangenis, de Karmel. Ze maakt daar verschrikkelijke dingen mee maar ze blijft sterk, samen met de andere vrouwen die ook gevangen zitten. Ze blijven vechten voor hun vrijheid. Later ontmoet ze door toeval Napoleon Bonaparte en verandert haar leven voorgoed.

Het verhaal is heel interessant. De Franse Revolutie wordt nauwkeurig beschreven en je leest over feiten die je vroeger in de geschiedenislessen op school niet leerde. En dat is waarschijnlijk ook beter. Het was een vreselijke tijd voor de burgers.

De auteur heeft veel onderzoek gedaan naar de historische feiten en het is allemaal waargebeurd. Een enkele keer heeft ze de vrijheid genomen om van de geschiedenis af te wijken. Zoals ze in het nawoord schrijft: ‘geschiedenis gelardeerd met fantasie’.

Jacobine van den Hoek heeft een fijne schrijfstijl zonder lange of moeilijke zinnen. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven, die van Marie-Rose en die van Napoleon. Dat maakt een verhaal voor mij altijd interessanter. Ik vond het moeilijk om het boek weg te leggen, zo graag wou ik weten hoe het afliep.

Ik vind dit boek een echte aanrader en geef het de volle 5 sterren!

De roos van Napoleon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

  Intussen is een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier op zoek naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

  De roos van Napoleon is een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

Meer info