• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De roos van Napoleon RECENSIE

De roos van Napoleon is het eerste boek dat ik van Jacobine van den Hoek las. Wat vond ik er van?

De cover spreekt mij heel erg aan: een vrouw in een mooie jurk, waardoor je meteen aan vroeger moet denken. De titel en de tekst op de voorkant geven aan dat het gaat over Joséphine en haar Napoleon.

Op de achterkant staat het plot: Joséphine vlucht van haar geboorte-eiland Martinique naar Frankrijk, maar daar is net de onrust begonnen, die zal uitmonden in de Franse revolutie. Ondertussen zoekt de jonge militair Napoleon zijn eigen weg naar geluk en roem. Hoewel het verhaal wel wat bekend is, was ik heel nieuwsgierig naar dit boek.

Vanaf het begin word je het verhaal ingezogen. Het verhaal wordt verteld door Marie-Rose (Joséphine), die in het begin best naïef overkomt. Samen met haar kinderen en haar hulp komt ze aan in een onrustig Frankrijk en heeft het geluk toch onderdak te vinden, want bijna alle adel is gevlucht. In Frankrijk gaat het van kwaad tot erger, maar helemaal onder de indruk is ze (nog) niet. Ondertussen heeft de jonge Napoleon het moeilijk in het leger.

De schrijfstijl is echt heerlijk. Af en toe vang je een glimp op van Napoleon, die zijn eigen verhaal vertelt. Dit maakt dat je een beter beeld krijgt van de revolutie. Het verhaal leest als een trein, je blijf lezen.

De personages komen heel goed over, vooral Joséphine. Door de gebeurtenissen wordt ze zelfverzekerder, en door het lezen van het boek krijg je een heel ander en beter beeld van haar. Zo wist ik niet, dat ze helemaal geen Joséphine heette.

De feiten van de Franse geschiedenis zijn heel mooi verwerkt in het verhaal van Joséphine, en het is totaal niet saai. Vanaf het begin was ik geboeid en bleef dat tot aan het einde. Het is af en toe erg spannend, en je leeft heel erg mee met de personages.

Ik vond het een super mooi verhaal, boeiend van begin tot eind, met een heerlijke schrijfstijl en krachtige personages. Ik hoop zo, dat er een vervolg komt. Ik ga zeker andere boeken van Jacobine van den Hoek lezen, ik ben fan geworden van haar schrijfstijl en gevoel voor het verweven van feiten en fictie.

Als je van historische boeken houdt, is dit een echte en absolute aanrader!

De roos van Napoleon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

  Intussen is een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier op zoek naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

  De roos van Napoleon is een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

Meer info