• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De roos van Napoleon RECENSIE

De roos van Napoleon

Marie-Rose, later bekend als Joséphine Bonaparte vlucht in 1790 samen met haar dochter en vriendin (een voormalige slavin) Euphémie voor de slavenopstanden uit Martinique. Aangekomen in Parijs belandt ze midden in de Franse revolutie. Ook hier is ze niet veilig en staat ze er alleen voor. Dankzij een vriendin van vroeger vindt ze onderdak. Als burggravin moet ze heel erg oppassen met wat ze wel en niet zegt. Ze leert al snel dat die titel haar alleen maar problemen kan opleveren en noemt zich daarom citoyenne. Toch zal ze in een van de beruchte gevangenissen belanden als ze ervan wordt verdacht dat ze tegen de revolutie is.

Napoleon is een jonge militair die heel erg struggelt met zichzelf. Hij voelt zich niet helemaal gewaardeerd. Hij voelt zich eenzaam en een beetje verloren. Wanneer hij Marie-Rose ontmoet en een grotere rol in het leger krijgt, komt hij volledig tot bloei en verandert daarmee alles.

Het is knap dat ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren het boek wel zo geschreven is dat je toch de spanning voelt. Zal ze wel of niet opgepakt worden, zal ze wel of niet geëxecuteerd worden? De schrijfster weet hoe ze de spanning zo kan opbouwen dat je bijna het idee hebt dat de geschiedenis zal veranderen
De schrijfstijl van het boek is erg fijn. Het boek verveelt niet, je wilt steeds verder lezen om te weten wat er gebeurt. Ze weet de spanning goed op te bouwen.
De hoofdpersonen zijn heel levendig beschreven. Je voelt met ze mee en je hebt het gevoel alsof je er bij bent. De emoties worden helder en beeldend beschreven en zelfs de kleding die ze aanhebben wordt zo beschreven dat je de stof bijna zelf kunt voelen.

Aan het eind van het boek zijn er teveel gebeurtenissen en plots. Er gebeurt dan teveel binnen een korte (lees) tijd, misschien was het beter geweest om er meer bladzijdes aan te wijden.

Ik heb erg genoten van het boek en het is een echte aanrader voor alle liefhebbers van historische romans.


Dit boek krijgt van mij 5 dikke hartjes

De roos van Napoleon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (13 stemmen)
  • Omschrijving:

    Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

    Intussen is een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier op zoek naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

    De roos van Napoleon is een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

Meer info