• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Slechts een diefstal RECENSIE

Slechts een diefstal is het verhaal van Elsa, een jong meisje en de dochter van een Samische rendierherder. Als ze op een ochtend een man betrapt op het doden van haar rendierkalf, wordt ze gedwongen hierover te zwijgen.

De uitvoering van het boek is een mooie hardcover met op de voorkant een rendier in stukken. Op de achterkant van het boek staat het plot en een ingrijpenden indrukwekkende tekst van de auteur, waar ze vertelt dat haar moeder geen Samisch mocht leren en dat zijzelf dat ook niet mocht.

Het verhaal begint als Elsa naar haar rendieren gaat. De kou en de donkere dagen worden dan al beeldend beschreven en als lezer begin je Elsa sympathiek te vinden. Ze komt goed over, zeker naarmate het verhaal vordert en ze ouder is.

De hoofdstukken zijn kort, waardoor je het boek makkelijk aan de kant kunt leggen, maar ook weer snel oppakt. Ik moest wennen aan de schrijfstijl, ook omdat het soms wat moeilijk was te begrijpen wie nu wat zei.

Wat op mij veel indruk heeft gemaakt, is dat de Sami zo bedreigd worden. Er is veel rascisme en je kunt merken dat de auteur een authentiek verhaal heeft geschreven. Het is een uniek verhaal.

Ik vond het een mooi en bijzonder verhaal, met een dapper personage, en dat op mij veel indruk heeft gemaakt.

Slechts een diefstal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (17 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
    Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.
    Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

Meer info