• mijn waardering

Slechts een diefstal: Beeldend, sfeervolle ode aan de Sami cultuur RECENSIE

Elsa dochter van een Samische rendierherder treft op een donkere avond haar lievelingsrendier Nastegallu dood aan. Vermoord en Elsa heeft gezien wie dit heeft gedaan. Ze zwijgt er over omdat dit haar op dat moment het beste lijkt.

Als tien jaar later Elsa vecht voor een plek in de gemeenschap doet zich nog steeds moorden op de rendieren voort. Elsa betrekt de (social) media erbij. Maar dan achtervolgt naast de racisme en de bedreigingen, de man haar die haar geliefde rendier doodde.

 

Voor de leesclub van Chicklit.nl mocht ik dit boek lezen. En wat was ik daar blij mee. Het boek stond op m'n wensenlijstje en daarnaast was het een prachtige hardcover.

En al snel na ontvangst begon ik te lezen.

Je zit snel in het verhaal. Het boek begint met de moord op Elsa haar rendier en vervolgens lees je hoe ieder hier mee omgaat en leer je de Sami cultuur kennen en de personages worden uitgediept, zodat iedereen een gezicht krijgt. 

Erg goed gedaan. 

Deel 1 eindigt eigenlijk met een plottwist die je uitnodigt om snel verder te willen lezen.

Elsa en haar familie en vrienden zijn inmiddels allemaal volwassen en beginnen een leven op te bouwen. 

Allemaal erg gedetailleerd en je ziet alles zo voor je. Net of je een film of serie kijkt.

Ook Elsa begint zicht te vormen en tijdens dit deel wordt er al opgebouwd naar het uiteindelijke plot. 

Enig minpuntje vond ik dat er soms iets te werd afgedwaald van de tocht naar de rendiermoordenaar en heel klein beetje langdradig begon te worden.

Vervolgens komt het het sterkste deel van het boek. Spannend, alles valt als een puzzel in elkaar en krijgt uiteindelijk een ontknoping die qua rendieren goed wordt afgesloten.

Wat in dit deel nog wel open blijft staan is: Hoe loopt het af met Anna Stina? En ook het in mij ogen mooiste van het verhaal wat gaat er gebeuren met Akkhu?

Misschien iets voor een vervolg of toch jij eigen invulling?

Ik heb van dit boek genoten. Want het leest prettig weg. Bevat vele mooie omschrijving van de Sami cultuur en de omgeving, maar is zeker een boek wat je aan het denken zet.

Door de kleine minpuntjes ( deel 2 iets langdradig en vond het jammer dat je niet weet hoe het met Anna Stina en Akkhu afloopt)geen 5 sterren, maar wel zeker hele dikke 4 sterren

Slechts een diefstal

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
  Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.
  Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

Meer info