• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Slechts een diefstal RECENSIE

Slechts een diefstal is het verhaal van Elsa, de dochter van een Samische rendierherder. Op een ochtend betrapt ze een man op het doden van een rendier. Hier wordt ze gedwongen om over te zwijgen...

 

Het is een mooi hardcover boek waar een rendier in stukken te zien is. Op de achterkant staat kort het verhaal omschreven, maar ook een indrukwekkend stuk dat de schrijfster van haar moeder geen Samisch mocht spreken. 

In het begin van het verhaal gaat Elsa naar haar rendieren. De dagen worden beelden beschreven. Als lezer voel ik sympatie naar Elsa toe en hoe ouder ze wordt hoe groter deze sympatie wordt. 

 

Doordst de hoofdstukken kort zijn, leest het makkelijk weg. Je legt het moet makkelijk aan de kant, maar wilt het ook snel weer oppakken. Ik moest wennen aan de schrijfstijl en aan de taal die in het boek gebruikt wordt. Maar met een paar keer terugbladeren went het snel.

Wat mij raakte in het verhaal en wat veel indruk heeft gemaakt, is dat er zoveel bedreiging is voor de Sami. Er is veel rascisme. Ik vind het een uniek verhaal.

Het verhaal heeft veel indruk op me gemaakt! Vooral de hoofdpersonage Elsa. Gedurende het verhaal groeit ze in een sterke, zelfverzekerde vrouw. 

Slechts een diefstal

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
  Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.
  Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

Meer info