• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Slechts een diefstal RECENSIE

Slechts een diefstal is de eerste roman voor volwassenen geschreven door Ann-Helen Laestadius. Zij stamt zelf af van de bevolkingsgroep de Sami en de Tornedalers waardoor het boek vanuit veel herkenning en familiegeschiedenis geschreven is, wat te merken is tijdens het lezen. 

 

Het verhaal begint bij Elsa, de hoofdpersoon, in haar kindertijd. Ze ontdekt dat haar rendier is gedood door een man die haar vervolgens het zwijgen oplegt. Hierover praten is geen optie want de Sami worden gediscrimineerd ten opzichte van de ‘normale’ burgers. Tien jaar lang praat ze hier niet over. In het boek worden we meegenomen in het verdere leven van Elsa en haar mede personages die constant aanlopen tegen het geweld, racisme, dreiging en haar eigen plek in deze cultuur waar ze ook voor moeten vechten. Gaat ze mee in wat er van haar verwacht wordt of komt ze op voor zichzelf?  

 

Het boek is uitgegeven met een hardcover wat het boek een mooie en simpele uitstraling geeft. De afbeelding van het rendier vertelt ons gelijk iets waar het boek over gaat. Het boek is geschreven met korte hoofdstukken waardoor je redelijk snel door het boek heen gaat. Wel komen er veel namen en Zweedse woorden in het boek voor die het iets vermoeilijken om vlot door te lezen. Het vergt wat denkwerk om deze woorden te onthouden en te begrijpen wat dit ook alweer voor het verhaal betekent. 

 

Deze roman valt in de categorie fictie maar wegens de herkenning en familiegeschiedenis waaruit geschreven is zitten er veel feiten in het boek wat maakt dat dit boek ook interessant is voor mensen die graag verhalen lezen gebaseerd op feiten. 

Ook wordt er in het boek geschreven over een cultuur waar weinig romans over geschreven zijn wat zorgt voor veel momenten waarbij ik mij verbaasd heb dat deze cultuur zoveel met racisme en geweld te maken heeft gehad. 

 

Het boek heeft mij geraakt en ik ben blij dat het vertaald is naar het nederlands. 

Dat er verschillende nominaties zijn vind ik een mooie ontwikkeling omdat er al zoveel gestreden is voor deze cultuur. Hopelijk wordt het boek in nog veel meer landen uitgebracht. 

 

Het boek krijgt van mij 5 hartjes

 

Slechts een diefstal

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
  Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.
  Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

Meer info