• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Slechts een diefstal RECENSIE

Dit boek gaat over Elsa die, als ze negen jaar is, ziet dat haar rendierkalf is vermoord. De man die dit heeft gedaan is er nog en bedreigd haar en haar familie. Zij zwijgt over wat ze gezien heeft. Dit zal haar hele leven beïnvloeden. Zij woont in een Sami gemeenschap ten noorden van de Poolcirkel waar het in de winter lang donker is en waar het in de zomer niet donker wordt.

Het boek is verdeeld in drie delen. In deel een is Elsa negen en wordt haar rendierkalf vermoord en wordt zij bedreigd. In dit deel leer je de gemeenschap kennen en ook hoe ze leven. Je ziet dat Els het moeilijk heeft met de moord op haar kalf en het zwijgen over de moordenaar. De politie ziet dit slechts als een diefstal. Al zou de “dief” gepakt worden, dan zou hij alleen maar een boete krijgen. In het tweede deel is Els 19 jaar. Hierin wordt beschreven hoe Elsa vecht tegen het onrecht dat de Sami wordt aangedaan. Zij worden bedreigd en als tweederangs burgers gezien. Uiteindelijk lijkt het of ze iets bereikt heeft in deel drie.

Ik vind dit een heel bijzonder boek. Je leert hoe de Sami leven en hoe er tegen ze aangekeken wordt. Je ziet hun strijd om te overleven op hun traditionele wijze. De karakters zijn mooi weergegeven. Je leert ze steeds beter kennen. Elsa is wel het belangrijkste karakter. Het hele verhaal draait om haar. De omgeving en de sfeer worden ook heel mooi beschreven. Je voelt gewoon de wanhoop van Elsa en de kou van de omgeving. Ik heb ook veel geleerd. Ik wist namelijk niet dat de Sami zo bedreigd werden en dat dit, en de druk van een rendierherder, ervoor zorgt dat er veel zelfmoorden worden gepleegd. Toch straalt dit boek geen wanhoop uit, maar hoop. Hoop voor de toekomst. Ik heb genoten van dit boek.

Slechts een diefstal

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.
  Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.
  Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

Meer info