• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het verborgen land 1 - Het verborgen land RECENSIE

De tweeling verschilt van elkaar zoals dag en nacht van elkaar verschillen. Koen, de nonchalante jongen die wat meer zijn best zou moeten doen op school en Alexandra, dat streberige meisje dat stiekem het lievelingetje van de juf is. Ze krijgen een oud sprookjesboek, vallen er in en beleven een fantastische reis in een magische wereld, vol gevaren en ontdekkingen. Een wereld vol oude sprookjes in een nog ouder jasje en hun leven na 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. En dan volgt de strijd om de magische wens. Zal de tweeling ooit nog thuis komen?

Het eerste dat opvalt aan dit boek is het uiterlijk. De kaft bevat een deel van het verhaal en straalt echt ouderwetse sprookjes uit. Bij het lezen van de achterkant lijkt het verhaal al helemaal duidelijk, maar niets is minder waar. Hoewel het verhaal op sommige vlakken erg voorspelbaar is, we weten immers allemaal al dat ze alle voorwerpen voor de magische wens zullen vinden, zijn er genoeg unieke onderdelen aan toegevoegd om een origineel verhaal neer te zetten. Dankzij alle verrassingselementen is het een boek dat steeds weer opgepakt wordt om verder te lezen, want de spanning blijft er op die manier in. 

De sprookjeswereld is goed omschreven waardoor precies duidelijk is wat Alexandra en Koen zien. Het verhaal sluit aan op de kaart die zich voorin het boek bevind. Alles is tot in detail beschreven en zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt in de sprookjeswereld te zijn. De sprookjeskarakters hebben ieder hun eigen rol in het verhaal en, hoe klein deze soms ook lijkt, het maakt voor de tweeling een wereld van verschil. Ze maken allebei een behoorlijke groei door en zijn na een tijdje in de sprookjeswereld toch een stuk volwassener geworden.

Het boek zit goed in elkaar, leest gemakkelijk en is goed uitgewerkt. Het is allesbehalve langdradig en het is echt een boek voor een rustig moment in de tuin, aan het strand of gewoon lekker tijdens een kop warme chocolademelk. Chris Colfer neemt lezers mee naar een sprookjeswereld waar de verhalen van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen centraal staan en er dus een hele andere basis ligt dan Disney ons wil doen geloven. Zeker een aanrader voor mensen die niet alleen maar zoetsappigheid willen maar stiekem toch wel hopen op een goede afloop.

Het verborgen land 1 - Het verborgen land

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt de schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Zo struikelen ze het Koninkrijk van Roodkapje in en komen ze terecht voor het enorme paleis van Assepoester. Om uit deze parallelle wereld weg te komen moeten ze voorwerpen verzamelen. En dat zijn niet de makkelijkste: het haar van Rapunzel, het glazen muiltje van Assepoester en nog veel meer. Een bloedspannende tocht door koninkrijken en donkere bossen volgt. Helaas zijn ze niet de enige met deze missie. In de verte een zwarte schim, een flits in een spiegel. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje is onderweg.

   

Meer info

Toegevoegd door: