• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Kinderjaren RECENSIE

Recensie : kinderjaren door Jona Oberski

Boek: kinderjaren

Auteur : Jona Oberski

Genre : oorlogsroman

Eerste uitgave : 1978

Pagina’s: 89

Oorspronkelijke taal : Nederlands

Literaire thema’s : Jodenvervolging, kinderleed in de tweede wereld oorlog

Verfilmd : Jona che visse nella balena (1993)

 

Samenvatting

Het boek begint met de ik-persoon en zijn moeder in het concentratiekamp. Over een paar dagen mogen ze naar huis. Jodenhaat wordt erger als ze thuis zijn. Het gezin mag niet meer winkelen in de winkels waar ze gewoonlijk komen, en de ik-persoon wordt af en toe gepest. Sommige mensen zijn nog steeds aardig tegen joden.

's Nachts wordt het huis van de ik-persoon en zijn ouders doorzocht en moeten ze zo snel mogelijk alles inpakken omdat ze naar het concentratiekamp moeten. De soldaten hebben geweren, wat indruk maakt op de ik-persoon.

Ze bereikten Westerbork, het kamp waar ze eerder waren geweest. Ze reisden via Westerbork naar een nieuw kamp. De ik-persoon en zijn moeder mogen samenwonen en zijn vader gaat naar een ander deel van het kamp.

De ik-persoon voelt zich niet veilig en weet niet hoe hij zich moet gedragen. Daardoor heeft hij om met de andere kinderen te kunnen spelen z’n tong uitgestoken naar een Duitse soldaat. Gelukkig liep dit goed af.

Na een tijdje word zijn vader ziek. Hier komt hij er achter dat zijn vader op sterven ligt. Samen met zijn moeder neemt hij afscheid van zijn vader

Tijdens het spelen gaat de hoofdpersoon het ketelhuis in. Hier liggen alle opgeborgen lijken. Opzoek naar het lijk van zijn vader. Toen de andere kinderen erachter kwamen namen ze hem mee buiten toe

Een tijdje later gaat hij met zijn moeder in de trein naar Palestina toe. Hierbij staan ze wel 2 weken stil. Maar dit hebben ze eigenlijk niet zo erg door. Toen de ik-personage samen met Trude brandnetel soep maken, maar ze werden weer terug naar binnen gestuurd. Na een korte tijd worden ze bevrijd door de russen.

De oorlog is nu voorbij voor hun en gaan een tijdelijk verblijf in Duitsland zoeken. Zodat ze hierna door kunnen gaan naar Nederland. Dit doen ze omdat zijn moeder ziek is. Na een korte periode overlijd zijn moeder en gaat hij met Trude naar Nederland toe.

 

 

Informatie schrijver

Jona Oberski is de schrijver van dit boek. Hij heeft dit boek geschreven over zijn kinderjaren. Kinderjaren is ook zijn bekendste boek geworden en is daarna ook nog eens verfilmd. Ook is hij een Nederlandse kernfysicus. Hij focust zich dus vooral op de kern van atomen dit is een onderdeel van Natuurkunde.

Personages

Ik-persoon

Hiervan is geen naam bekend. Wel weten we dat het een hij is en dat hij ongeveer zeven of acht jaar is. Hij praat over zijn ervaringen in en rond het concentratie kamp. Het verhaal word uit de ik-personage vertelt.

Vader

Hij zit in een ander deel van het kamp. Hij overlijdt in het bijzijn van zijn zoon en vrouw

Trude

Is een vrienden van de moeder van de ik-personage. Ze houdt de hoofdpersoon bezig terwijl ze in de trein zitten. En blijft bij hem na het overlijden van z’n moeder

Moeder

Zit samen met de ik-persoon in het concentratie kamp. En overlijdt kort erna aan een ziekte

Meneer Paul en mevrouw G.

Meneer Paul is een oud collega van de vader. Hier gaat de ik-personage samen met Trude na de verblijving

 

Thematiek : Jodenvervolging in de tweede wereldoorlog

De verhaallijn speelt zich af in de tweede wereldoorlog. De vader, moeder en ik-personage zijn een joodse familie die naar een concentratiekamp toe gaan. Zijn ouders overlijden beide op of rond het concentratiekamp. In dit verhaal wordt dus de ervaringen en de manier van leven in een concentratie kamp beschreven

Motieven

Tweede wereldoorlog

In dit boek worden de laatste jaren van de tweede wereldoorlog besproken. Hierbij speelt de Jodenvervolging een grote rol. Ze zitten in een concentratiekamp en zijn hier best wel bang voor de Duitsers (moffen).

Jodenvervolging

De ik-personage en zijn familie zijn joden.  Hierdoor moeten ze een Jodenster dragen waardoor ze niet meer zoveel privileges hebben als de andere personen. Ook moeten ze hierdoor na een tijdje naar een concentratiekamp toe

 

Dood

Allebei de ouders van het ik-personage overlijden. Zijn vader is in het concentratiekamp overleden en zijn moeder in de trein na de bevrijding. Ook gaat  de ik-persoon het ketelhuis in waar alle dode mensen (lichamen) liggen.

Harlekijn

Harlekijn is een pop. En ook het leidmotief in het verhaal. de ik-persoon kreeg deze pop op zijn verjaardag. En verliest hem op weg naar het concentratiekamp. Elke keer als de ik-persoon weer jarig is vraagt hij of hij een nieuwe harlekijn mag. En denkt dus dat hij volgend jaar nog zou leven.

Motto

“Gras, in een blauwe theepot,

Apart, tussen het groeiend

Uitbloeiend, doorlevend gras gezet.

Judith Herzberg

Uit : ‘beemdgras en zachte dravik ‘ ”

Dit gedicht verwijst naar de Jodenvervolging. Hoe de joden (die stellen ook gras voor) tussen het gras worden uitgeplukt, hierbij wordt dus bedoelt dat ze waarschijnlijk doodgaan. De blauwe theepot is te vergelijken met het concentratiekamp

Tijd in het verhaal

De tijd in het verhaal is moeilijk de weten. Want er word nergens echt een datum of tijd genoemd. Wel weet je dat in de loop van het verhaal de ik-personage 2 keer jarig is geweest.

Schrijfstijl

De schrijver vertelt het verhaal in korte zinnen met de juiste woorden, hierdoor wordt het niet eentonig. Er wordt alleen niet veel over de emoties van de ik-persoon gepraat. Wel kan je als je je goed in het boek verdiept  goed inbeelden hoe alles eruit ziet en het verhaal zelf ook een beetje meemaken. Wat het verhaal een stuk mooier maakt.

Mening

Ik vind het persoonlijk een moeilijk te lezen boek, omdat het uit verschillende kleinen verhalen bestaat. En het dus niet echt helemaal doorlopend is. Wel vind ik het een mooi onderwerp. Omdat er veel wordt gepraat over de tweede wereldoorlog. En de ervaringen die mensen hebben maar dus ook kinderen. Want de hoofdpersoon is natuurlijk nog een kind. Ook vind ik het leuk dat de ik-personage eigenlijk niet echt een idee heeft waar hij is en je de tweede wereldoorlog ook in een perspectief ziet van een kind.

 

 

 

 

Kinderjaren

  • Auteur:

    Jona Oberski
  • Verschenen:

    1 januari 2015
  • Uitgave:

    ISBN 9789041416421
    Uitgever Querido
    128 pagina's
  • Uitgever:

    Querido
  • Genre:

    Roman
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind Meer dan dertig jaar in druk, nog even urgent 'In het nieuwe kamp zagen wij nooit mijn vader. Nu moesten wij maar afwachten hoe hij opschoot met onze reis naar Palestina. s Avonds spraken de mensen erover dat je helemaal niet naar Palestina zou gaan. Maar iemand zei "stil er zijn kinderen hier". Ik deed net alsof ik geen last had van hun gepraat. Na een tijdje hoorde ik er niets meer van.' In een onopgesmukte, sobere stijl brengt Jona Oberski een ontroerende visie op de verschrikkingen van de oorlog, bezien door de ogen van een klein kind. Rauw en eerlijk, speels en onschuldig. Dit maakt Kinderjaren tot een klassieker met een universele zeggingskracht.

Meer info

Toegevoegd door: