• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Ridgewood Hall 1 - Edwards keuze RECENSIE

Edwards keuze van Marijke Vos is het eerste deel in de Ridgewood Hall serie. Op de groene cover van het boek staat een statig Engels aandoend landhuis, wat doet vermoeden dat het verhaal zich zal afspelen in het verleden. De tekst over een keuze die gevolgen heeft voor later maakt nieuwsgierig.

Volgens de plot op de achterkant van het boek bestaat het boek uit twee tijdlijnen: In  1904 staat Edward, als oudste zoon en erfgenaam voor de keuze: kiest hij voor het leven dat zijn vader voor hem heeft uitgekozen of kiest hij voor de liefde? Honderd jaar later erft Flora een roman met daarin een brief over een familiegeschiedenis. Door een verdrietige gebeurtenis besluit ze op zoek te gaan naar haar familie en zichzelf.

Eigenlijk verwacht je niet dit soort verhaal van een Nederlandse auteur, maar dat is alleen maar een goed teken en verrassend. Marijke Vos is voor mij geen onbekende auteur, dus mijn verwachtingen waren gespannen.

Zodra je begint met lezen in Edwards keuze wordt je het verhaal ingezogen en maakt het meteen nieuwsgierig. Het verhaal wordt afwisselend verteld door de ogen van Edward in het statige Engelse verleden en door die van Flora in het hedendaagse Edinburgh. Hierdoor blijft het boeiend, spannend en wil je blijven lezen.

Edward en Flora zijn twee totaal verschillende types, maar beiden sluit je in je hart. Je voelt hoe moeilijk Edward het heeft met hetgeen wat van hem verwacht wordt. De vader van Edward is onbehouwen en heeft totaal geen gevoel. Flora’s verdriet en eenzaamheid komen ook heel goed over.  De schrijfstijl is heerlijk, het verhaal leest fijn weg, mede ook door de twee tijdlijnen. Wat heel mooi is, is dat de eindzin van de ene tijdlijn, de eerste zin is in de volgende tijdlijn. Dat is heel mooi bedacht door Marijke Vos.

De zoektocht van Flora naar haar familie komt ook heel goed over, de spanning en het mysterie is gewoon voelbaar. Het verhaal wordt ook heel beeldend beschreven, de omzwervingen die Flora maakt door de Schotse stad zie je als lezer gewoon voor je, het is alsof je er zelf bij bent. Als lezer wil je er zo heen om de stad te bekijken waar Flora heeft gewandeld. Marijke Vos heeft vast zelf die wandelingen door Edinburgh gemaakt voordat ze dit boek schreef, of anders heeft ze hiervoor heel goed research gedaan.

Ik vond Edwards Keuze van Marijke Vos een geweldig mooi verhaal, met een vlotte schrijfstijl en met personages die natuurlijk overkomen, en met een soort spanning waardoor je blijft lezen. Het eerste deel van de Ridgewood Hall serie smaakt naar meer, dus de andere twee delen ga ik zeker lezen. Het boek is een absolute aanrader.

Ridgewood Hall 1 - Edwards keuze

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ridgewood Hall, 1904. Edward Bellamy, de oudste zoon en erfgenaam van de graaf van Ridgewood, staat voor een onmogelijke keuze. Zijn hele leven is voor hem uitgestippeld en dus ook het huwelijk met de mooie Guinevere Parker, de dochter van een succesvolle zakenman. De komst van het Schotse dienstmeisje Gillian zet echter alles op zijn kop. Kiest Edward voor de plicht of volgt hij zijn hart?

  Ruim 100 jaar later. Na het overlijden van haar moeder erft Flora tot haar verbazing een roman, met daarin een oude brief die wijst op een bijzondere familiegeschiedenis. Op de vlucht voor haar verlies en de eenzaamheid vertrekt ze naar Edinburgh. Daar hoopt ze antwoorden te vinden op vragen over haar familie en zichzelf. Ze blijkt er echter ook het laatste te vinden wat ze had verwacht: een nieuwe kans op liefde. Maar durft ze zich daarvoor open te stellen?

Meer info

Toegevoegd door: