• mijn waardering

Ledenrecensie: Rosarium RECENSIE

Het boek trok mijn aandacht omdat het wat zwaardere literatuur was, sprookjesachtig en poetisch beschreven, dystopie en magisch realisme. De schrijfster geeft al best veel spoilers weg op de achter en binnenflap dus ik had al een idee waar het over zou gaan en dat trok mijn aandacht. Helaas moet ik zeggen dat die verwachtingen niet waargemaakt zijn. Het verhaal is best een beetje wazig omdat veel stukken en personages niet goed uitgewerkt zijn, het was dan ook onmogelijk om een band te voelen met een van hen. Het is een boek wat mij verwarde door het taalgebruik, aan de ene kant worden er prachtige poetische beschrijvingen gebruikt van de natuur en zijn processen en aan de andere kant worden hele grove zinnen gebruikt en onnodige details zoals het lugubere beschrijven van een hinde die gedood wordt om te eten. "Bloed stroomt uit de strot, broer sneed de buik open en melk spuit uit de tepels, hij haalt de embryo uit het geboortevlies en legt hem op het vuur" Of: "Met bengelende borsten en geschoren kruis stap ik in de badkuip" Meer van dit soort beschrijvingen en details vind je door het hele boek en dat begint echt tegen te staan. Het staat in zo'n groot contrast met de mooie beschrijvingen van de natuur. Ze leiden heel erg af en maken het daardoor ook echt minder aantrekkelijk om door te lezen. Ook werd incest beschreven als iets heel natuurlijks waar ik me zeker niet prettig bij voelde. Helaas kon ik de magische sfeer, het sprookjesachtige niet echt voelen en ik begrijp waar de schrijfster heen wou en het had zeker potentie. Echter doordat het verhaal nergens echt goed uitgewerkt is en de personages ook niet blijft het gewoon wat doorkabbelen en is het niet wat het had kunnen zijn. Het einde is ook heel abrupt en het verhaal lijkt niet af. De enige persoon die beter uitgewerkt is als de rest is de transgender johannes/johanna. Ook al is hij geen personage waar je een warm gevoel van krijgt toch had ik het idee dat ik hem wel kende. Elke emotie die een personage bij je oproept is knap gedaan en ik had het fijn gevonden als dat meer zo was geweest. 2,5 ster, puur omdat ik de potentie zie maar voor mij viel het erg tegen. Ik kan alleen 3 kiezen hier dus dat doe ik omdat 2 net te weinig is en 2,5 niet bestaat.

Rosarium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen – Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.

  In het eerste deel van de roman vluchten de ouders met Broer en Zus voor de oorlog, tot diep in de Poolse Białowieża-bossen. Niet lang daarna vertrekken de ouders en laten hun kinderen achter. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur.

  In het tweede deel van Rosarium vindt de botanicus Johanne (geboren Johannes) het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren.

  In het derde en laatste deel reist de tweeling naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanna's verleden alleen maar – en dus ook dat hun familiegeschiedenis...

Meer info