• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Rosarium RECENSIE

Soms lees je een boek en weet je niet goed wat je nu leest/hebt gelezen en dat is zeker het geval met Rosarium van Charlotte Weitze. Het is een boek met een niet bijzondere cover, maar de plot, vermeld op de achterkant van het boek, is dat wel. Het gaat over de verbintenis van de mens met de natuur, en een “mengeling van magisch realisme en dystopie”. Het boek volgt een familie gedurende vele jaren. Het boek is verdeeld in drie delen, met niet alledaagse personages. Het eerste deel doet denken aan een duister sprookje van de Gebroeders Grimm. Rosarium is een verhaal waar je je aandacht bij moet houden, maar door de vele (vaak onnodige) zeer uitgebreide details is dat lastig. De schrijfstijl is niet prettig, het verhaal leest niet fijn, en dat is jammer. Het gegeven dat mensen kunnen leven van de natuur is goed gevonden door Charlotte Weitz. Eigenlijk is dat best actueel. Maar de uitvoering is niet goed gedaan, en dat komt zeker door de zeer uitweidende schrijfwijze. Het is een moeilijk en zwaar verhaal, en het is zeker geen boek voor iedereen. De beschrijvingen van gevoelens en details komen soms onsmakelijk over en dat was niet nodig geweest. Ook zonder die uitgebreide details kan de/een auteur een verhaal vertellen. Door deze vele details kan je als lezer de draad kwijt raken en stukken (moeten/willen) scannen. Het is een wonderlijk en vreemd boek, en het was lastig om het boek uit te lezen. Soms is het goed om eens een ander genre te lezen, een boek uit je comfortzone, en dat was Rosarium van Charlotte Wetze zeker. Uiteraard zijn er genoeg lezers die van dit boek (kunnen) genieten, en dat is maar goed ook. Niet elk boek is voor alle lezers geschikt, elke mening (over wat dan ook) is altijd een persoonlijke mening.

Rosarium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen – Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.

  In het eerste deel van de roman vluchten de ouders met Broer en Zus voor de oorlog, tot diep in de Poolse Białowieża-bossen. Niet lang daarna vertrekken de ouders en laten hun kinderen achter. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur.

  In het tweede deel van Rosarium vindt de botanicus Johanne (geboren Johannes) het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren.

  In het derde en laatste deel reist de tweeling naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanna's verleden alleen maar – en dus ook dat hun familiegeschiedenis...

Meer info