• mijn waardering

Rosarium poëtisch gerne RECENSIE

Mijn recensie staat online Het boek trok mijn aandacht omdat ik nog nooit een poëtisch gerne had gelezen. Toen ik er net in bezig was ontdekte ik dat dit wat zwaardere literatuur was dan wat ik gewend was. Op de achterflap werd er een vergelijking gemaakt met een sprookjesachtig verhaal. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid maar ik moet bekennen dat die verwachtingen niet uitgekomen zijn. Het verhaal is verwarrend omdat veel stukken tot in detail beschreven zijn en personages niet goed uitgewerkt zijn door alle details er om heen. Het was dan ook onmogelijk om een band te voelen met een van hen. De schrijfstijl was voor mij verwarrend door het taalgebruik, aan de ene kant de beschrijvingen van de natuur en zijn processen en aan de andere kant de tot in detail uitgewerkte lugubere voorvallen. Deze beschrijvingen en details vind je door het hele boek. Onderwerpen die heden deze tijd nog taboe zijn werden in het boek beschreven alsof het al geaccepteerd was. Dat stoorde mij. Ik heb dan ook geen personage die mij heeft geraakt, maar het boek opzich wel. De schrijfster weet met haar boek en schrijfstijl bij mij toch iets aan te wakkeren waardoor ik nog lang over dit boek nadenk. Ik sluit dan ook niet uit dat ik in de toekomst nogmaals een boek van haar ga proberen Dat laatste maakt dan ook dat ik 3 sterren voor dit boek geef.

Rosarium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen – Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.

  In het eerste deel van de roman vluchten de ouders met Broer en Zus voor de oorlog, tot diep in de Poolse Białowieża-bossen. Niet lang daarna vertrekken de ouders en laten hun kinderen achter. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur.

  In het tweede deel van Rosarium vindt de botanicus Johanne (geboren Johannes) het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren.

  In het derde en laatste deel reist de tweeling naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanna's verleden alleen maar – en dus ook dat hun familiegeschiedenis...

Meer info