• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Rosarium RECENSIE

Eerst en vooral wil ik Chicklit.Nl en de medelezers bedanken voor de deelname aan de leesclub. Het was weeral een prachtige ervaring! Rosarium is opgedeeld in 3 delen. In het eerste deel maken we kennis met Broer en Zus. Zij vluchten samen met hun ouders in de Poolse bossen. Hun ouders vertrekken niet lang na hun aankomst. Broer en Zus zijn op elkaar aangewezen. Terwijl broer jaagt op wild , verandert Zus langzaam in een organisch onderdeel van de natuur. In deel 2 maken we kennis met Johanne (Johannes bij geboorte). Hij vindt het kind van Zus in een klooster. Zij leeft van zonlicht. Uit een verbintenis tussen die 2 wordt een tweeling geboren. In deel 3 maakt de tweeling een reis naar de US. Zij gaan bij Johanne op bezoek voor de honderdste verjaardag. Maar die is nergens te vinden. Het raadsel naar het verleden van Johanne wordt daarmee groter en groter. Mijn mening: Het was zeker en vast geen gemakkelijk boek om te lezen. Deel 1 was, naar mijn mening heel zweverig geschreven. Ik had bij momenten moeite om in het verhaal te komen. Zeker omdat er geen namen werd gebruikt (enkel Zus, Broer, moeder en vader). De personages werden niet zo goed uitgewerkt waardoor ik geen band voelde. Deel 2 en 3 werd in dit opzicht makkelijker leesbaar. Qua schrijfstijl had je dan prachtige beschrijvingen van de natuur, ja zelfs op het poëtische af . Maar langs de andere kant had je dan vrij grove beschrijvingen en zinnen, die de lezer toch choqueerde. Ik had het momenten moeilijk om verder te lezen. De lezer werd meegenomen tijdens de incestueuze relatie, met een woordkeuze die bleef hangen. Ook werd dit als normaal naar voor gebracht. Ik had helaas een hogere verwachting bij dit boek. Bij het inschrijven van de leesclub heb ik een preview gelezen en dat sprak mij wel aan. Zeker omdat het naar voor werd het gebracht als iets magisch, als sprookjesachtig. Niet tegenstaande is dit zeker een boek die ik ook eens wil herlezen. Met de achtergrond die ik nu heb, sta ik misschien anders tegenover het boek. Daarom ook de 3-sterren want er zit zeker potentieel in. Alleen heb ik deze in de eerste leessessie nog niet gevonden.

Rosarium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen – Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.

  In het eerste deel van de roman vluchten de ouders met Broer en Zus voor de oorlog, tot diep in de Poolse Białowieża-bossen. Niet lang daarna vertrekken de ouders en laten hun kinderen achter. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur.

  In het tweede deel van Rosarium vindt de botanicus Johanne (geboren Johannes) het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren.

  In het derde en laatste deel reist de tweeling naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanna's verleden alleen maar – en dus ook dat hun familiegeschiedenis...

Meer info