• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Rosarium RECENSIE

Rosarium, geschreven door Charlotte Weitze, een bijzonder boek wat een uitdaging was om te lezen. De schrijfstijl was mysterieus, waardoor je als lezer werd meegenomen in het verhaal. Het neemt je mee op een reis langs liefde en verlies. Het gaf je een diepgaand inzicht in menselijke emoties. In Rosarium wordt je meegenomen in de symbios tussen mens en natuur. De personages zijn goed uitgewerkt. Tijdens het lezen leef je met hen mee en voelt hun emoties. Broer en Zus worden samen achtergelaten in het bos. Daar worden ze een met hun omgeving. Zus raakt zwanger en wordt meegenomen door de tsarenzoon naar zijn jachtslot. Ze krijgt hier een bijzondere band met een opmerkelijke roos die uit een naamloos zaadje is ontkiemd. Ze vergroeien met elkaar. Dit alles heeft grote invloed op de geboorte van het kind. Het kind dat later in een klooster wordt achtergelaten. Esther, het kind, werd ingekapseld door een rozenstruik en van het licht kan leven, wordt aanbeden. De tweeling die geboren wordt uit de verbintenis tussen haar en de botanicus Johannes. Het verhaal is heel beschrijvend beschreven maar het is soms wel wat uitgebreid en gedetailleerd. Hierdoor kun je wel wat moeite hebben om je aandacht erbij te houden. Poetische zinnen en lyrische fragmenten overheersen in het eerste deel. Het tweede deel heeft een toegankelijkere schrijfstijl. In de vorm van brieven vertelt Johanne(s), een man die liever een vrouw wou zijn, aan haar kinderen over het werk als doctorandus en de fascinatie voor de natuur. Soms veel opsommingen in dit tweede deel, maar steeds boeiend en zelfs leerrijk. Als een van de kleinkinderen op zoek gaat naar de honderdjarige Johanne(s), lopen heden en verleden in elkaar over en moet je steeds aandachtig blijven. Het einde is een beetje abrupt, of liggen daar toch de nodige antwoorden in verborgen? Rosarium is een interessant verhaal. Het wonder en de wreedheid van de natuur is bijzonder verwoord. Alle facetten in de ontwikkeling van mens en natuur worden beschreven, soms wat expliciet maar dat past bij het verhaal. Voor de fervente lezer bevat Rosarium interessante thema's. Het is soms direct beschreven, maar ook met enig gevoel. Je moet als schrijver wel openstaan voor deze bijzondere schrijfstijl en inhoud. Voor mij is Rosarium een ontdekking, de poetische schrijfstijl heeft me in het boek getrokken. Het boek zal in de kast een plekje krijgen om nog een keer gelezen te worden. Het boek krijgt voor mij 4 sterren.

Rosarium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen – Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.

  In het eerste deel van de roman vluchten de ouders met Broer en Zus voor de oorlog, tot diep in de Poolse Białowieża-bossen. Niet lang daarna vertrekken de ouders en laten hun kinderen achter. Terwijl Broer op wild jaagt, nestelt Zus zich in een holle boom en verandert langzaam in een organisch onderdeel van de natuur.

  In het tweede deel van Rosarium vindt de botanicus Johanne (geboren Johannes) het kind van Zus in een klooster; de jonge vrouw blijkt van zonlicht te kunnen leven. Uit de kortstondige verbintenis tussen de twee wordt een tweeling geboren.

  In het derde en laatste deel reist de tweeling naar de Verenigde Staten voor Johanne's honderdste verjaardag. De jarige is nergens te bekennen en een zoektocht in huis, rosarium en omliggende bossen vergroot het raadsel van Johanna's verleden alleen maar – en dus ook dat hun familiegeschiedenis...

Meer info