VIP-readers over Vriendinnen boven alles

In deze editie bespreken we het boek Vriendinnen boven alles van Ann Brashares. Misschien ken je ze (nog) wel: de vier meiden Carmen, Lena, Bridget en Tibby uit de boeken-serie 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek. Tien jaar na hun laatste avontuur zijn ze weer terug. Is hun vriendschap nog net zo hecht als vroeger? Ben je benieuwd naar hoe het nu met de vier vriendinnen gaat? We hebben onze VIP-readers gevraagd het boek te lezen en hun mening te geven. Lees gauw verder! 

Over het boek
Tien jaar geleden raakten ze hun gezamenlijke spijkerbroek in Griekenland kwijt, maar Tibby, Lena, Carmen en Bridget zijn nog altijd elkaars steun en toeverlaat. Of niet...? Wanneer de vriendinnen een uitnodiging van Tibby ont­vangen met daarbij een vliegticket naar Griekenland, kunnen ze haast niet wachten om hun vriendschap nieuw leven in te blazen. Maar eenmaal op het Griekse eiland aangekomen, blijken de zaken heel anders te liggen… Kan hun vriendschap deze schok te boven komen?

Twee edities
De spijkerbroeken-serie van vroeger was (en is dat nog steeds!) een must-have voor jonge meiden. Elk deel had een vrolijk gekleurde cover en beeldde de befaamde spijkerbroek uit. Voor de meiden die hun collectie compleet willen maken, zijn er twee edities van Vriendinnen boven alles verschenen. Een Young Adult-versie met een cover in de stijl van de oude serie, en een volwassenen-versie met een ander soortige cover. Je kan dus naar eigen smaak een van de versies kiezen om te lezen. 


  

VIP-readers aan het woord
Het boek Vriendinnen boven alles gaat over de vier vriendinnen Tibby, Lena, Carmen en Bridget. Op de cover van de volwassenen-editie staan echter maar drie vriendinnen afgebeeld. Dit viel onze VIP-readers ook op. Rianne: “De cover viel me gelijk op, omdat ik weet dat het over vier vriendinnen gaat, terwijl er maar drie op de foto staan. Ik snapte al snel dat er iets ging gebeuren.”
Lezers Ann vond de cover toch niet helemaal passen: “Een sterke link naar de spijkerbroek zou leuker zijn. Op de cover had ik liever vier vrouwen zien staan dan drie meisjes, aangezien de hoofdkarakters nu bijna 30 zijn.”

Op de vraag of onze VIP-readers het boek zouden aanraden, wordt door hen allemaal erg positief gereageerd. Christel zou het boek zeker weten aanraden, omdat het verhaal je volgens haar niet meer loslaat. Ook Jessica vond het een prachtig boek. Het heeft haar gegrepen en ontroerd. Marcella: “Ann Brashares weet de balans tussen de gevoelens in het boek goed te verdelen. Zo is het afwisselend verdrietig en vrolijk:  de perfecte ingrediënten voor een goed boek.”
Wel zijn alle dames het ermee eens dat je eerst de voorgaande boeken in deze serie gelezen moet hebben. Dit boek zou je als losstaand verhaal waarschijnlijk minder leuk vinden dan wanneer je de voorgeschiedenis kent.

De schrijfstijl van Ann Brashares wordt als heel fijn ervaren. Yvonne: “Het is een boek waar je helemaal in op kunt gaan, het geeft je het idee dat je naast de hoofdpersonen staat en met ze mee op reis gaat.” Christel en Jessica konden goed in het verhaal blijven hangen ondanks dat er veel wordt gewisseld in perspectieven. Het las erg fijn en verfrissend volgens beide dames. Marcella vond het even wennen in vergelijking met de schrijfstijl in de voorgaande boeken: “Het was wel wennen, omdat het voor mijn gevoel anders is dan de vorige titels. Volwassener. Ik denk dat de schrijfster dit met opzet heeft gedaan omdat het nu ''tien jaar later is''.”

Alle dames van deze editie van de Chicklit.nl Leesclub vonden het een erg aangrijpend en intens verhaal. De meeste VIP-readers geven het boek vijf hartjes, maar er zijn er ook een aantal die het drie of vier hartjes geven. Het uiteindelijke oordeel voor het boek Vriendinnen boven alles komt op een mooie vier hartjes. Way to go!

Heb jij Vriendinnen boven alles ook al gelezen en wil je erover meepraten? Dat kan! Houd onze Twitter en/of Facebook in de gaten en klets gezellig met ons mee!

Vriendinnen boven alles

 • Auteur:

  Ann Brashares
 • Verschenen:

  29 april 2014
 • Uitgave:

  ISBN 9789032514662
  Uitgever De Kern
  400 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Sisterhood Everlasting
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Feelgood/ Chicklit
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tien jaar geleden deelden de vriendinnen voor het eerst één spijkerbroek. Zijn ze nog altijd elkaars steun en toeverlaat? Je leest het in Vriendinnen boven alles van Ann Brashares. De schrijfster is wereldberoemd dankzij haar 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek-serie, die ook verfilmd werd. In Vriendinnen boven alles zijn Tibby, Lena, Carmen en Bridget volwassen vrouwen die hun eigen levens hebben opgebouwd. Carmen is succesvol als actrice in New York, Lena is een kunstenares in Rhode Island, en Bridget heeft het ideale huisje-boompje-beestje gevonden in San Francisco. Hoewel ze het druk hebben met leuke banen en nog leukere mannen, missen ze wel de vanzelfsprekendheid waarmee ze vroeger afspraken. Dan worden de drie door Tibby uitgenodigd op het Griekse eiland waar ze tien jaar geleden ook waren. Ze kunnen niet wachten om Tibby daar te zien en hun vriendschap weer nieuw leven in te blazen, maar eenmaal op het eiland aangekomen blijken de zaken heel anders te liggen...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

 • 10x het beste van Ryan Reynolds

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • De 7 ergste momenten in de Bachelor franchise

Gerelateerde artikelen

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Recensie: Dagboek van een muts - Nikki weet raad

 • Astrid Harrewijn trakteert op GRATIS e-boek: De Huisbaas!

 • Zomernacht

 • Monika Peetz

Zoek in artikelen