VIP-readers over De bakkersdochter

De Chicklit.nl Leesclub bespreekt as we speak het ontroerende De bakkersdochter.  Als de levens van twee vrouwen steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheid uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven. De VIP-readers hebben het boek ondertussen van A tot Z gelezen en lieten ons uitgebreid weten wat ze van het boek vonden. Benieuwd? Lees dan verder.

Over het boek
Duitsland, 1945. De ergste oorlogsterreur is aan de jonge Elsie voorbij gegaan. Zij en haar familie worden beschermd door een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar als er in de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje op de stoep staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur van de bakkerswinkel voor hem opent.

El Paso, Texas, zestig jaar later. Journaliste Reba Adams werkt aan een kerstartikel voor het plaatselijke blad en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij aan de andere kant van de stad. Elsie geeft haar verhaal maar moeilijk prijs. Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren.
 
Heden en verleden
De bakkersdochter is een bijzonder verhaal over twee vrouwen, waarin heden en verleden mooi samenkomen. Het boek wisselt per hoofdstuk tussen het jaar 1945 - ten tijde van de oorlog - en het heden - El Paso, Texas, zestig jaar later.
Wat vinden de VIP-readers van deze sprongen in de tijd? Arwen zegt hierover: ''Het wisselen tussen de tijd per hoofdstuk vind ik bijzonder en vernieuwend. Tegelijkertijd is het ook wel weer een beetje verwarrend. Maar het went wel!'' Jeanne Werkhoven is het met haar eens. ''Het wisselen vond ik érg lastig. Het hedendaagse verhaal las heel prettig, maar het oorlogsverhaal vond ik erg moeilijk lezen.'' Kim Rhijnsburger onderstreept nog even dat er wel per hoofdstuk duidelijk staat aangegeven over welke periode het gaat, daar moet je dus wel uitkomen.

Alhoewel het wisselen tussen de tijden een beetje wennen kan zijn, is het merendeel van de dames het met elkaar eens dat de twee verhaallijnen op een bijzondere manier samenkomen en dat het de spanning in het boek onderhoudt. Gerrianne Vittorioso: ''De afwisseling tussen 1945 en 2008 is enorm boeiend. Het maakt het ook echt spannend.'' Debbie Spoelstra-Bosscher vindt het vooral erg fijn, omdat ze op deze manier kan lezen hoe verschillende generaties denken en handelen. ''Ik heb af en toe met tranen in mijn ogen gelezen wat de oorlog met mensen kan doen. Het is schrijnend omdat er toen, en nog steeds, zoveel haat in de wereld is naar elkaar toe.''

De dochter van een bakker
De VIP-readers zijn het erover eens: de titel past erg goed bij het boek. Het gaat immers, zowel in het heden als in het verleden, over een bakkerij en over een bakkersdochter. De cover roept wat meer vraagtekens op. ''Ik zie geen link met het verhaal'', aldus Minke. Alexia vindt dat de cover past, omdat hij net als het verhaal een tikkeltje duister en mysterieus overkomt. 

Vlotte schrijfstijl en fijne lengte hoofdstukken
De schrijfstijl van Sarah McCoy wordt door onze VIP-readers vooral bestempeld als een prettige stijl die lekker wegleest. Zo zegt Minke: ''Het leest vlot en de spanning wordt steeds behouden.'' Alexia Rennotte daarentegen zegt: ''Hoewel ik haar schrijfstijl nogal sloom vindt, zitten er opzich wel wat humoristische en mooie stukjes in''. Marion Thomas is wel weer gecharmeerd door de stijl van schrijven en zegt: ''Het is mooi gedetailleerd geschreven. Het is niet te langdradig, maar juist op zo''n manier dat je een duidelijk beeld bij het verhaal hebt.''

De lengte van de hoofdstukken in het boek is voor veel dames een pluspuntje. Karina: ''Het leest prettig, de hoofdstukken zijn niet al te lang.'' Ook Gerrianne Vittorioso vindt het fijn dat het boek wat kortere hoofdstukken heeft.

Eindoordeel
Het is duidelijk: De bakkersdochter heeft veel teweeg gebracht bij de VIP-readers. Kim Rhijnsburger kon het boek gewoonweg niet neerleggen: ''Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegenomen in het boek en vond ik het spannend. Ik heb het boek met een lach en een traan gelezen, want het voelt alsof je er echt bij bent. Prachtig boek, een aanrader!''. Ook Karina is enorm enthousiast over het boek: ''Goede personages, voldoende diepgang, een prachtig plot en hele mooie beschrijving van zowel omgeving als de denkwijzes ten tijde van de oorlog.'' Om maar even met de woorden van Lisa Luder te eindigen: ''Een roman die je niet snel meer vergeet...''

Gemiddeld krijgt De bakkersdochter van onze dames een overtuigende 4 hartjes toegewezen. 

De bakkersdochter

  • Auteur:

    Sarah McCoy
  • Verschenen:

    1 februari 2013
  • Uitgave:

    ISBN 9789022565568
    Uitgever Boekerij
    368 pagina's
  • Oorspronkelijke titel:

    The Baker's Daughter
  • Uitgever:

    Boekerij
  • Genre:

    Historische romans
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (16 stemmen)
  • Omschrijving:

    Duitsland, 1945. De ergste oorlogsterreur is aan de jonge Elsie voorbij gegaan. Zij en haar familie worden beschermd door een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar als er in de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje op de stoep staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur van de bakkerswinkel voor hem opent.

    El Paso, Texas, zestig jaar later. Journaliste Reba Adams werkt aan een kerstartikel voor het plaatselijke blad en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij aan de andere kant van de stad. Elsie geeft haar verhaal maar moeilijk prijs. Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren.Als de levens van deze twee vrouwen steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheid uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Meer info
  • Extra Informatie:

    - Lees hier alvast een voorproefje:

     

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • 10 komedies op Netflix voor vrouwen

  • De feiten over daten in de bioscoop!

  • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

Zoek in artikelen