De Chicklit.nl Leesclub over Blijf af!

De afgelopen weken stond Blijf af! in de schijnwerpers van de Chicklit.nl Leesclub. Dit nieuwste boek van auteur Anne West gaat over Saar en Julia, twee zussen met een verleden dat ze uit elkaar heeft gedreven. Was het een heerlijke Chicklit, leefden de VIP-readers met de zussen mee en is het boek een aanrader? Lees hier het eindoordeel.


Over het boek
Saar en Julia hebben al een paar jaar nauwelijks contact meer met elkaar - niet meer sinds Julia haar vriend in bed betrapte met haar zusje. Julia vertrok naar Texel om haar eigen leven te leiden en Saar bleef haar losbandige zelf. Dan krijgt Julia een telefoontje van haar zusje: Saar is zwanger na een onenightstand en ze heeft niemand anders meer tot wie ze zich kan wenden. Julia strijkt met de hand over het hart en besluit Saar te helpen. Maar haar vergeven, dat is een heel ander verhaal.

Eerste indruk?
De eerste indruk van het boek is overwegend positief. De VIP-readers zijn nog niet bekend met de auteur, maar verwachten een heerlijke Chicklit, een typisch meidenboek, en daar hebben ze maar wat zin in. Landwer verklaart met één blik op de cover en het lezen van de flaptekst zelfs dat het boek snel uit zal zijn. Dat belooft wat! Alleen Yfje heeft wat kritische kanttekeningen. Ze vindt het boek met de cover en het grote lettertype wat kinderlijk ogen. Yfje: ‘Het is wel een chicklit-waardige cover, maar zoals het er nu uitziet misschien eerder voor tieners dan voor twintigers. Ik hoop dat wanneer ik eenmaal aan het lezen ben, ik mijn mening kan bijstellen.’ Er is maar één manier om daar achter te komen…

Lekkere weglezer
En ja, tijdens het lezen heeft Yfje haar mening bijgesteld: ‘Het boek overtreft mijn verwachtingen!’ Blijf af! wordt veelal omschreven als een lekkere weglezer. Nicole: ‘Ik vind het boek erg vermakelijk, ik lees het vooral voor het slapen gaan en daar is het ideaal voor. Het is geen moeilijk boek, dus geweldig om lekker mee te ontspannen.’ De wisselende perspectieven van de twee zussen worden gezien als pluspunt, alleen hadden de overgangen hiertussen iets soepeler mogen verlopen. Het is nu af en toe wat plots volgens Nicole en ook voor Mariska H was dit soms wat verwarrend. Eigenlijk is iedereen tijdens het lezen van Blijf af! heel positief, op Shopaholic na. Zij vindt het boek wat tegenvallen, maar waar dat precies door komt, wordt helaas niet duidelijk. Grappig is wel dat er al tijdens het lezen een unanieme gedachte onder de VIP-readers ontstaat: wat is de moeder van die twee zussen een naar mens!

Smaakt naar meer?
Na het omslaan van de laatste pagina was iedereen nog steeds heel positief over Blijf af!. Nicole vond het zelfs jammer dat het uit was. De schrijfstijl van Anne West is prettig en vlot, waardoor je snel door het verhaal heen raast. Feetje gaf wel aan dat ze het midden iets te langdradig vond, maar ook dat dit aan het einde weer helemaal goedgemaakt werd. Door de vele verwijzingen in het boek is het verhaal herkenbaar voor velen en de prachtige omschrijvingen van de omgeving (Texel) maken het verhaal voldoende beeldend. Yfje: ‘Het verhaal heeft humor, een goede dosis liefde en is ook nog spannend.’ Blijf af! wordt door iedereen omschreven als een toegankelijk, makkelijk te lezen boek. Niet al te diepgaand, niet al te verrassend, niet al te bijzonder… Prima voor tussendoor! De karakters van de zussen zijn leuk, maar het favoriete personage in het boek is toch echt wel Hessel gebleken. Wat een droomman! Wel een kanttekening van Yfje’s kant: ‘Wat ik vond tegenvallen is de mate waarin de karaktereigenschappen van de karakters uitvergroot worden. Alsof iemand alléén maar een zeur is, of alléén maar aardig. Het had voor mij iets realistischer gemogen.’ Geen van de VIP-readers had al eerder iets van Anne West gelezen, maar de meesten vinden Blijf af! wel een goed ‘proevertje’ voor meer. Aanraden aan anderen doen ze het boek ook, maar dan wel alleen aan mensen die van Chicklit houden. Landwer: 'Hij ligt al bij mijn moeder op het nachtkastje!’

Eindoordeel
Dat iedereen positief is over Blijf af! is nu wel duidelijk. Maar sprong het boek er voor de VIP-readers ook echt uit? Dat wisselde heel erg. Mariska H: 'Het boek is leuk om te lezen, maar springt er voor mij niet uit.' Zij geeft het boek dan ook een nette 3 hartjes. Nicole daarentegen is razend enthousiast en beloont het boek hierom met een prachtige 5 hartjes. De totale gemiddelde score van Blijf af! is: 4 hartjes! De VIP-readers geven je hiermee één tip over het boek: Blijf niet af!

Blijf af!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Saar en Julia hebben al een paar jaar nauwelijks contact meer met elkaar - niet meer sinds Julia haar vriend in bed betrapte met haar zusje. Julia vertrok naar Texel om haar eigen leven te leiden en Saar bleef haar losbandige zelf. Dan krijgt Julia een telefoontje van haar zusje: Saar is zwanger na een onenightstand en ze heeft niemand anders meer tot wie ze zich kan wenden. Julia strijkt met de hand over het hart en besluit Saar te helpen. Maar haar vergeven, dat is een heel ander verhaal.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

 • Populaire boeken die in oktober 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Chicklit top-5: juni

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Young Adult top-5: juli

Zoek in artikelen