De Chicklit.nl Leesclub over De amandelboom

De afgelopen weken stond De amandelboom in de schijnwerpers van de Chicklit.nl Leesclub. Dit boek gaat over het bijzondere jongetje Ichmad Hamid. Heeft deze roman indruk gemaakt op de VIP-readers van deze Leesclub? Lees hier hun eindoordeel.


Over het boek
De Amandelboom is een ontroerend verhaal over de elfjarige Ichmad Hamid met een bijzonder talent. Een moedige jongen die woont in een gebied waar men leeft in angst en veel te maken krijgt met geweld en verdriet. Ook het gezin van Ichmad blijft dit niet bespaart. Zijn vader wordt door Ichamds toedoen gevangen genomen en het tragische lot van zijn zusje drukt een grote stempel op het gezin. Toch weet Ichmad hoop te houden, ook als zijn bijzondere talent hem niet kan helpen zijn familie te beschermen. Hij ontwikkelt zich tot een bezielde man die niet in zijn schuldgevoelens blijft hangen maar ook liefde en hoop in zijn leven heeft.

Frisse start
Opvallend opgewekt begonnen de VIP-readers aan het lezen van De amandelboom. Het feit dat het boek zich afspeelt in een bezet Palestijns gebied wist de lezeressen te interesseren. Ook de cover viel overwegend goed in de smaak. De bloemen op de voorkant lopen door in het boek, erg mooi! Het enige minpuntje was dat het een dik boek is met een klein lettertype. Toch werd dit niet zozeer als kritiek, maar eerder als feit opgemerkt. De stemming was duidelijk; de VIP-readers hadden zin om aan dit boek te beginnen!

Wauw-factor
De eerste verwachtingen lagen hoog en De amandelboom wist deze waar te maken! Ellis van der Miesse schreef: “Mijn eerste verwachtingen zijn tot nu overtroffen. Eerlijk gezegd verwachtte ik een melodramatische geschiedenisles, maar niets van dat alles!” Een aantal VIP-readers schreven dat ze direct het verhaal ingezogen werden en elk vrij moment verder wilden lezen. De meeste lezeressen waren erg onder de indruk en hadden nog niet eerder een boek gelezen dat ze zó wist te raken. Het conflict tussen de Palestijnen en de Joden was niet iedereen even bekend, maar dit verhaal bleek een ware eye-opener. De manier waarop Ichmad en zijn vader tegen de situatie aankijken is op zijn zachtst gezegd mooi en bewonderenswaardig te noemen. Isabel Peters wist dit prachtig te verwoorden, zij zei hierover: “De vader van Ichmad is een vredelievend man. Hij begrijpt waarom de Joden zo woedend zijn en steeds meer land en bezittingen van de Palestijnen afnemen. Hij probeert zijn hoop op een vreedzame toekomst op zijn kinderen over te brengen. Mooi dat in het verhaal niet alle Palestijnen en Joden alleen maar lijnrecht tegenover elkaar staan, maar ook begrip voor elkaars situatie kunnen opbrengen.”

Prachtdebuut
Ook in de laatste fase van de Leesclub bejubelde de VIP-readers De amandelboom. Het enige wat volgens Isabel Peters miste was wat meer diepgang in de gevoelens van de personages. Toen wij vroegen wie het favoriete personage uit De amandelboom was stemde de VIP-readers unaniem op Baba, de vader van Ichmad. Zijn heldere blik op het conflict en het vermogen om de situatie van beide kanten te bekijken, maakte hem favoriet. Bijna alle lezeressen zouden het boek ook aan hun vrienden en familie aanraden. Chantal heeft het boek zelfs al doorgegeven aan haar nicht en er staan al anderen in de wachtrij! Myrthe vond De amandelboom een mooi, meeslepend en bijzonder boek. Over de personages waren de lezeressen ook overwegend positief. Het enige wat er, volgens lezeres Wiep, enigszins op aan te merken viel was het aantal personages. Het hadden er wat haar betreft wat minder mogen zijn. 

Eindoordeel
De VIP-readers waren enthousiast over De amandelboom. Hun eindoordeel spreekt dat ook zeker niet tegen, het kwam preciés op 4 hartjes gemiddeld uit. We sluiten af met een mooie quote van Chantal: “Dit boek sleept je mee in het verhaal van Ichmad, het laat je zijn angst, kracht en hoop voelen. Iedereen moet dit verhaal gelezen hebben. Ik denk dat we hier allemaal van kunnen leren.”

De amandelboom

 • Auteur:

  Michelle Cohen Corasanti
 • Verschenen:

  30 november 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789401601665
  Uitgever Xander
  336 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Almond Tree
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Amandelboom is een ontroerend verhaal over de elfjarige Ichmad Hamid met een bijzonder talent. Een moedige jongen die woont in een gebied waar men leeft in angst en veel te maken krijgt met geweld en verdriet. Ook het gezin van Ichmad blijft dit niet bespaart. Zijn vader wordt door Ichamds toedoen gevangen genomen en het tragische lot van zijn zusje drukt een grote stempel op het gezin.

  Toch weet Ichmad hoop te houden, ook als zijn bijzondere talent hem niet kan helpen zijn familie te beschermen. Hij ontwikkelt zich tot een bezielde man die niet in zijn schuldgevoelens blijft hangen maar ook liefde en hoop in zijn leven heeft.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Astrid Harrewijn trakteert op GRATIS e-boek: De Huisbaas!

 • Chicklit top-5: juni

 • Achter de schermen bij Chicklit.nl: maart

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met 'Liefde van je leven' 

Zoek in artikelen