VIP-readers over: Onder kantoortijd

September is alweer aangebroken en dat betekent ook weer een nieuwe editie van de Chicklit.nl Leesclub. Deze keer snijden we ethische kwesties in het zakenleven aan, waarbij stiekeme kantoorromances tegen een achtergrond van de stressvolle economische crisis worden gezet. Dat wordt een interessante discussie over leugens, overspel en carrièrevrouwen. Vorige maand lazen 15 VIP-readers als eersten het boek en gaven hun mening over hoofdpersonen Stella en Annabel. Vind jij het ook leuk om je mening te geven? Lees dan snel Onder kantoortijd en zorg dat je regelmatig online bent op Facebook en Twitter!

Over het boek
Stella Bradberry en Annabel Chambers werken allebei voor Atlantic Energy, een oliemaatschappij in Londen. Annabel is een jonge, alleenstaande moeder die haar opleiding niet heeft afgemaakt en nu gedoemd is als assistent te werken voor mannen die stuk voor stuk maar half zo intelligent zijn als zijzelf. Stella is twintig jaar ouder en staat op het punt toe te treden tot de raad van bestuur. Voor haar geen glazen plafond. Zij is moeder van twee kids, een multitaskende powerwoman en nog aardig ook. Iedereen bewondert haar en vindt haar verstandig, dus wat bezielt haar om een affaire te beginnen met een man die ze buiten kantoortijd nog geen blik waardig gegund zou hebben?

Over Lucy Kellaway
De Britse Lucy Kellaway is al jaren columniste bij de Financial Times. Met haar debuut Wie heeft mijn Blackberry?!, schreef ze al een vlijmscherpe parodie over het hedendaagse zakenleven. Met haar journalistieke werk won ze diverse awards. Onder kantoortijd is haar tweede roman, die wordt uitgegeven in zes talen.

VIP-readers aan het woord
Onze VIP-readers van deze editie mochten zich als een van de eersten in Nederland aan het boek wagen. Op de vraag of ze de titel en de cover van het boek goed vonden passen bij het verhaal, waren de meesten gelijkgestemd: “Ik vind de titel erg goed passen bij het boek, omdat het precies de lading dekt, alles speelt zich onder kantoortijd af. Ook de cover vind ik er goed bij passen. Hij is spannend en maakt je in combinatie met de titel nieuwsgierig naar de inhoud van het boek”, aldus Amy. Daphne vindt dat de titel precies omschrijft waar het verhaal om gaat. “De cover heeft goed het zakelijke weer, wat terug komt in het verhaal. Ook de kleuren op de cover vind ik goed gekozen.”

Of het boek ook aan te raden valt aan vriendinnen, daar waren de mening nogal over verdeeld. Elvira las het boek met heel veel plezier, terwijl Jeantine zegt dat ze wel betere aanraders kent. “Ik vind het boek lekker lezen, maar niet boeiend genoeg en het had een beetje flauw einde.” Daphne zei: “Ik zou dit boek aanraden aan vriendinnen, omdat het een leuke chicklit is. Relaties op de werkvloer zijn altijd een leuk onderwerp om over te roddelen en maken het tot een leuk onderwerp om over te lezen.”

Het boek gaat over affaires kantoor met alle leugens en overspel van dien. Wat vinden de VIP-readers daar eigenlijk zelf van, vroegen wij ons af?
“Ik vind dat er in dit boek wel heel luchtig wordt omgegaan met vreemdgaan, zonder hele sterke gewetensproblemen. Ik heb persoonlijk een hekel aan vreemdgaan en daarom werd het ook moeilijk om de hoofdpersoon in het boek aardig te vinden”, zo zei de uitgesproken Floortje. Elvira durft te relativeren: “Op zich ben ik tegen vreemdgaan, maar ik kan me voorstellen dat hoofdpersoon Stella, met haar huwelijk, er wel toe kan komen. Je kunt wel zeggen dat je nooit zult vreemdgaan maar het kan iedereen gebeuren. In het verhaal van Annabel is niet zij degene die vreemdgaat maar James en dan is hij dus degene die fout zit.”

Een ander topic in het boek is de scheve machtsverhouding in het zakenleven tussen man en vrouw. We lezen mee met Stella, die een toppositie bekleedt op haar werk en een voorbeeld moet zijn voor de maatschappij. Marieke: “Ik vind het geen probleem dat mannen hogere posities vervullen. Stella is niet echt een voorbeeldfunctie. Ze komt daar niet zelfverzekerd genoeg voor over.”
Linda is het daar niet mee eens: “Dat hogere posities veelal door mannen wordt vervuld vind ik ontzettend jammer. Vaak brengen vrouwen extra’s mee in een functie. Ze hebben hun intuïtie die ze kunnen gebruiken. Mannen missen dit vaak. Of Stella een voorbeeldfunctie is, kan ik niet beweren. Daarvoor is haar karakter niet goed genoeg uit de verf gekomen. Waarin ze wel een voorbeeldfunctie is, is de manier waarop ze privé en werk combineert. Het lukt haar om alle ballen in de lucht te houden en dat is heel knap.”

De meeste VIP-readers merkten op dat Lucy Kellaway wel een prettige schrijfstijl heeft, waardoor het boek prettig wegleest. “Je wil blijven lezen, want elk hoofdstuk maakt je benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen binnen de affaires van de hoofdpersonages. Goed geschreven en een aanrader”, aldus Iris. Cindy vond het boek makkelijk en vlot. “Het wisselen van hoofpersonages vond ik in het begin wat lastig, maar gaandeweg kwam dit vanzelf goed. Het verhaal zelf vond ik op zich wat minder interessant en verrassend dat ik verwacht had. Ik zou het daarom ook niet zo snel nog een keer lezen. Maar als boek om mee op vakantie te nemen, is het een fijn boek.” Tot slot nog de mening van Monique: “Het boek is een vlot geschreven verhaal vanuit het perspectief van twee verschillende vrouwen. Hoe verschillend ze ook lijken, hun levens krijgen uiteindelijk verrassend genoeg dezelfde wending. Ik had veel plezier tijdens het lezen. Het verhaal is vernieuwend, zeker geen standaard liefdesverhaal.” 


Als we alle meningen tot een gemiddeld oordeel moeten mixen, dan zou het boek 3,5 hartjes krijgen. Al met al bevat het boek zo zijn plus- en zijn minpunten. Genoeg diverse meningen om een fijne discussie op gang te brengen, dus wat ons betreft een perfect boek voor de Chicklit.nl Leesclub.

Wil je meepraten over dit boek? Zorg dan dat je het boek leest en kom langs op Facebook en Twitter. We zien je daar!

Onder kantoortijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Stella Bradberry en Annabel Chambers werken allebei voor Atlantic Energy, een oliemaatschappij in Londen. Annabel is een jonge, alleenstaande moeder die haar opleiding niet heeft afgemaakt en nu gedoemd is als assistent te werken voor mannen die stuk voor stuk maar half zo intelligent zijn als zijzelf. Stella is twintig jaar ouder en staat op het punt toe te treden tot de raad van bestuur. Voor haar geen glazen plafond. Zij is moeder van twee kids, een multitaskende power woman en nog aardig ook. Iedereen bewondert haar en vindt haar verstandig, dus wat bezielt haar om een affaire te beginnen met een man die ze buiten kantoortijd nog geen blik waardig gegund zou hebben?

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Ook verkrijgbaar als e-book

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • De première datum van PLL is bekend!

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Supermom’s stijlgids

 • Rituals: Your body. Your soul. Your rituals.

Zoek in artikelen