VIP-readers over: De laatste liefdesbrief

Tijdens de tiende editie van de Chicklit.nl Leesclub hebben we het boek De laatste liefdesbrief, geschreven door Jojo Moyes, gelezen en zullen we dit boek de komende twee weken uitvoerig bespreken op onze social networks. We hebben onze 15 VIP-lezers vorige maand gevraagd het boek te lezen en hun mening hierover te geven. Zij zijn erg wisselend over het boek, hoewel sommigen dit zelfs het best geschreven boek van Jojo Moyes vinden. Lees hier enkele reacties en volg ons op Facebook en Twitter om ook daar mee te kletsen en meer te weten te komen over het boek De laatste liefdesbrief.

Over het boek
Wanneer journaliste Ellie door de archieven van de krant snuffelt op zoek naar een goed verhaal, stuit ze op een brief uit 1960, waarin een man aan zijn geliefde vraagt om haar echtgenoot voor hem te verlaten. Het raakt een gevoelige snaar bij Ellie – ze is zelf verwikkeld in een relatie met een getrouwde man - en ze gaat op zoek naar het verhaal achter deze brief.
In 1960 wordt Jennifer wakker in een ziekenhuis. Ze heeft een ongeluk gehad en kan zich niets herinneren van haar man, haar vrienden, wie ze was. Als ze thuiskomt ontdekt Jennifer een verborgen liefdesbrief en ze begint een zoektocht naar de man voor wie ze alles wilde opofferen…

Over Jojo Moyes
De in London geboren Jojo Moyes is getrouwd, moeder van drie kinderen en sinds 2001 full-time schrijfster. Hiervoor heeft ze tien jaar lang gewerkt bij de Britse krant The Independent, bij wie ze een beurs gewonnen heeft om de studie journalistiek te volgen. Ze heeft al acht boeken op haar naam staan en hiermee is De laatste liefdesbrief haar negende boek.

VIP-readers aan het woord
Veel van onze VIP-readers hadden vóór De laatste liefdesbrief al eerdere boeken van Jojo Moyes gelezen. Zij stapten dus al vrij enthousiast de Leesclub in en waren dan ook weer erg te spreken over het boek welke zij mochten lezen voor deze editie van onze Leesclub. Alleen bij het woord liefdesbrief zwijmelen veel van hen al weg. Maar ja, geef hen eens ongelijk! Welke vrouw zwijmelt nu niet weg bij een passionele, romantische liefdesbrief?

De meningen over de cover van het boek zijn over het algemeen gelijk, maar ook een beetje gemengd. Zo vindt Deborah dat de titel van het boek teniet doet aan het verhaal: “De titel doet vermoeden dat de liefdesbrief het laatste is, het einde van het verhaal. Maar dat is niet zo, ook na de laatste liefdesbrief gaat het verhaal verder.”
Petra vindt zowel de titel als de cover erg goed bij het verhaal passen: “De titel en de cover van het boek geeft de inhoud heel goed weer. Het geeft ook de tijdsgeest goed aan waarin het boek zich afspeelt.”

Dertien van de vijftien VIP-readers zeggen De laatste liefdesbrief zeker aan te raden aan vrienden en familie. Carla is iets minder enthousiast: “Ik zou het boek niet enthousiast aanraden aan vriendinnen. Ik vind de schrijfstijl ingewikkeld te volgen, het besef van wat ik nu aan het lezen was, vroeg doorzettingsvermogen om door te lezen en ook de ruime hoeveelheid aan personen en namen, maakte het niet makkelijker.”
Claudia is het hier mee eens en zegt: “Het is een beetje rommelig geschreven met veel verschillende namen en daardoor kom je er moeilijk in.”

Een aantal meiden had al eerder één (of meerdere) boek(en) gelezen van Jojo Moyes. Anderen voor wie deze schrijfster nieuw is, zijn enthousiast geworden en zouden graag meer boeken van haar willen lezen. Hilma: “Ze heeft een prettige schrijfstijl en kan goed vertellen. Je ziet het allemaal voor je gebeuren.”
Janneke vindt de combinatie van het heden en het verleden erg mooi. Het boek heeft haar nieuwsgierig gemaakt naar andere boeken van Jojo Moyes. Deborah twijfelt en zegt dat het verhaal haar aan moet spreken, anders zou ze het boek laten liggen. Nance weet de rode draad in het verhaal goed te omschrijven: “De rode draad in dit verhaal is volgens mij dat gevoelens vaak beter weten dan verstand als het om liefde gaat en dat met communiceren men het verstand gebruikt en op papier men zijn ware gevoelens gebruikt.”

Over de schrijfstijl van Jojo Moyes zijn onze lezeressen, zoals we eerder al hebben kunnen lezen, verschillend van mening. Leonie is van mening dat het verhaal makkelijk leesbaar is: “Ze schrijft beeldend zonder zich te verliezen in details die er niet toe doen.”
Hier is Trudy het absoluut mee eens en zegt: “De zinnen spreken tot je verbeelding. Je zit als het ware in het verhaal.”
Andrea is er wat wisselend over. Ze vond het boek in eerste instantie moeilijk te lezen omdat er zoveel personen in voorkomen en ze het daarom lastig vond om iedereen te plaatsen. Daarnaast kwam ze er na zo’n honderd bladzijden pas achter dat er twee verhaallijnen door elkaar lopen. Vanaf dat moment snapte ze het boek, boeide het haar nog meer en kon ze niet meer stoppen met lezen. Sanne vindt de moeilijkheid om het boek te kunnen volgen gelijk ook het bijzondere aan het boek. Het boek blijft je volgens haar verrassen en houdt het daarom leuk om te lezen. Maartje vindt de tijdsprongen in het boek vervelend: “Ik wist na een poosje helemaal niet meer wat er nou precies aan de hand was. Maar dat werd later wel weer allemaal duidelijk.” Janneke vindt het boek erg origineel en werd elke keer weer nieuwsgierig gemaakt.

Maar liefst zes dames geven de volle vijf hartjes, waaronder Chava en Andrea die razend enthousiast zijn over deze chicklit. Carla is het minst enthousiast over het boek en geeft het één hartje. De rest van de dames hebben vier hartjes gegeven. Het is duidelijk dat de meningen erg verschillend zijn, maar met een uiteindelijk oordeel van vier hartjes kunnen we rustig stellen dat De laatste liefdesbrief over het algemeen goed in de smaak is gevallen bij onze VIP-lezeressen.

Wil je meepraten over dit boek? Zorg dan dat je het boek leest en kom langs op Facebook en Twitter. We zien je daar!

De laatste liefdesbrief

 • Auteur:

  Jojo Moyes
 • Verschenen:

  1 oktober 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789032512651
  Uitgever De Kern
  448 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The Last Letter From Your Lover
 • Uitgever:

  De Kern
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als de jonge journaliste Ellie door de archieven van de krant snuffelt op zoek naar een goed verhaal, stuit ze op een brief uit 1960 waarin een man aan zijn geliefde vraagt haar echtgenoot voor hem te verlaten. Het raakt een gevoelige snaar bij Ellie – zelf verwikkeld in een relatie met een getrouwde man – en ze gaat op zoek naar het verhaal achter deze brief. In 1960 wordt Jennifer wakker in een ziekenhuis na een auto-ongeluk. Ze kan zich niets herinneren, van haar man, haar vrienden, wie ze was. Als ze thuiskomt ontdekt Jennifer een verborgen liefdesbrief en ze begint een zoektocht naar de man voor wie ze alles wilde opofferen…

Meer info

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • Al het moois is niet verloren

Nieuwste artikelen

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

 • Het Zijden Huis - Kayte Nunn

 • De vier windstreken - Kristin Hannah

 • Tokio voor altijd - Emiko Jean

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen