VIP-readers over: Saladedagen

Tijdens de elfde editie van de Chicklit.nl Leesclub hebben we het boek Saladedagen van Knof, gelezen en zullen we dit boek de komende twee weken uitvoerig bespreken op onze social networks. We hebben onze 15 VIP-readers gevraagd het boek te lezen en hun mening hierover te geven. Zij zijn over het algemeen erg enthousiast over het debuut van Knof. Lees hier enkele reacties en volg ons op Twitter en Facebook om ook daar mee te kletsen en meer te weten te komen over het boek Saladedagen.  

Over het boek 
De tune van Knightrider klonk en in een reflex haalde ik mijn telefoon tevoorschijn en keek wie het was. Terwijl ik het deed, wist ik dat ik een fout maakte. Een grote fout. Als zijn vrouw zwanger raakt, ziet Lennart verontrust aan hoe zijn leven overhoop gehaald wordt. Wanneer zijn baas hem een unieke kans biedt om promotie te maken, vlucht hij in zijn werk. Terwijl Lennart overuren draait, eist het thuisfront steeds meer zijn aandacht op. Verscheurd door ambities, liefde en onzekerheid struikelt hij van kantoor naar huis, van pufclub naar verloskundige. De problemen stapelen zich verder op als hij de verleidelijke Karlijn ontmoet. Lennart ondervindt dat je in het spitsuur van je leven beter beide handen aan het stuur kunt houden.

Over Knof
Eelco Rommes (1976), getrouwd en vader van drie kinderen, startte in 2006 met Knoflog, een weblog met een dagelijkse dosis politiek, wetenschap en cultuur. In 2009 werd hij uitgenodigd om tien pagina’s in te sturen aan TenPages.com, een website waar lezers kunnen investeren in boeken. Dat werd ‘De beste papa van de hele wereld’, gebaseerd op de Jonge Papa blogjesop zijn weblog – welke inmiddels verhuisd is naar schrijverknof.nl. Binnen vijf dagen was zijn manuscript uitverkocht. Hij werkte het uit tot zijn debuutroman ‘Saladedagen’, die onlangs is verschenen in alle boekwinkels.
 
VIP-readers aan het woord 
Omdat dit het debuut is van Knof stapten al onze VIP-readers vrij neutraal deze editie van de Leesclub in. Uit de reacties is op te merken dat zij vrijwel allemaal erg positief zijn over Saladedagen. Een heerlijke chicklit, geschreven door een man is voor zo nu en dan een fijne afwisseling. “Knof is het bewijs dat ook mannen chicklits kunnen schrijven!” volgens Ilona.
 
De meningen over de cover en de titel van het boek zijn erg wisselend. Zo is Jo-Lynne ietwat sceptisch over de titel van het boek. Maar na het lezen van het boek kwam zij erachter dat de titel weldegelijk bij het boek past. Anja heeft geen idee wat de titel Saladedagen eigenlijk betekent: “De naam van het manuscript ‘De beste papa van de hele wereld’vind ik een stuk beter passen bij het boek.” Allemaal zijn ze goed te spreken over de cover van het boek. Denise vindt de cover van het boek perfect passen bij het verhaal: “Het hartje en de zaadcel staan symbool voor waar het boek over gaat.”
Op de vraag of onze VIP-readers Saladedagen aan gaan raden aan familie en vrienden antwoorden ze allemaal enthousiast met een overduidelijke ja, op Rianne na. Zij had veel van het boek verwacht na alle positieve recensies, maar het boek viel haar helaas tegen. Maar ook Elsbeth zou het boek niet aanraden. Zij vond de humor en woordkeuze vaak vergezocht. Denise gaat het boek zeker weten aanraden aan haar vriendinnen en zegt: Persoonlijk zou ik het boek aan iedereen aanraden omdat je een mooi beeld krijgt over hoe een man een zwangerschap beleeft in combinatie met werk. Wij vrouwen kunnen nog veel leren en bewust worden van hoe moeilijk onze hormonen het mannen kunnen maken.” Ook Belinda zal het boek aanraden: “Ik vond het verhaal op mij overkomen als een vriend die eigenlijk zijn verhaal aan je verteld. Net alsof je er heel dicht bovenop zit.”
 
Jolanda zou graag meer boeken van Knof ook willen lezen, wanneer deze er komen, als deze net zo grappig en makkelijk weg te lezen zijn. Zij is verrast dat een man zo’n leuke chicklit kan schrijven. Helene is daar nog niet helemaal over uit en twijfelt nog: Het is een leuk boek met veel humor, maar soms vond ik het iets te platte humor. Hierdoor weet ik dus niet zeker of ik het volgende boek zou lezen.“ Ilona heeft driekwart van het boek gelezen op de dag voordat zij zelf moest bevallen. Hierdoor denkt ze dat haar oordeel iets gekleurd is, maar diverse passages vindt zij erg herkenbaar. Chantal vindt dat Knof geen fijne schrijfstijl heeft. Het ene moment vond ze het boeiend, maar het andere moment weer niet. Elsbeth vindt dat Knof een heldere en duidelijke schrijfstijl heeft. Zij vond de afwisseling tussen lange en korte zinnen fijn lezen. Wendy vindt het ook een fijne schrijfstijl en zegt: “Het is helder en bondig geschreven zonder te zakelijk over te komen. Het leest alsof je een dagboek van iemand leest die je niet kent.”

Wat vinden onze VIP-readers eigenlijk van chicklits die geschreven zijn door mannen? De meningen hierover zijn duidelijk verdeeld. Bo leest veel boeken die door vrouwen geschreven zijn en vond een boek geschreven door een man erg verfrissend: “Een man is heel anders en denkt ook over veel dingen anders. Dat is leuk om te lezen.” Ook Joke vond het erg vernieuwend en vindt het prettig lezen: “Knof omschrijft bepaalde situaties conform de werkelijkheid zonder het romantischer voor te stellen. Hierdoor is het ontzettend humoristisch en prettig om te lezen.” Helene vindt het boek te mannelijk en kan het daarom niet echt een chicklit noemen. Jo-Lynne deelt de mening met Helene en zou Saladedagen ook niet in het genre chicklit kunnen plaatsen. Wendy vindt de romantiek in het boek zeer minimaal maar mist het niet. “Verder vind ik de hoofdstuktitels heel grappig en die zou je niet zo vaak zien in een vrouwelijke chicklit over dit onderwerp.”
 
Jolanda vindt het jammer dat er zoveel over het werk van Lennart wordt verteld en hier vrij diep op in wordt gegaan. Zij vindt dit minder interessant, maar vindt het wel erg leuk eens een kijkje genomen te mogen hebben in het mannenbrein. Claudia is erg te spreken over de schrijfstijl van Knof en vindt het “een snelle eigentijdse schrijfstijl, met echt een heel goed gevoel voor humor”. Het meest bijzondere aan het boek vindt Denise de vriendschap tussen de hoofdpersoon en zijn beste vriend: “Het is leuk om te lezen hoe zij verschillende ervarigen delen.” Wendy zou het fijn vinden als Knof in een volgend boek sommige dingen verder uitwerkt. Zij is erg nieuwsgierig geworden naar bijvoorbeeld de littekens in het gezicht van Pien of de alcoholistische moeder van Lennart, maar hier is niet verder op in gegaan. “Storend vind ik een te zwaar woord maar jammer vond ik het wel dat bepaalde zaken aangekaart werden, uitnodigend tot wat diepgang, die toch niet verder uitgewerkt werden.” Joke vindt het einde van het boek erg bijzonder. Hoe Lennart het hele boek door onzeker is over het vader zijn, wordt in één klap weggenomen als het kindje uiteindelijk geboren wordt. “De komst van het kindje is zo bijzonder voor Lennart dat plotsklaps het kindje het belangrijkste is in zijn leven. Zonder twijfel.”
 
 
Maar liefst tien van de vijftien dames geeft Saladedagen vier tot vijf hartjes en zijn daarmee erg te spreken over het boek. Drie dames zijn minder positief en geven het boek één of twee hartjes. Alsnog haalt dat het gemiddelde zeker niet naar beneden en mag Knof blij zijn met een uiteindelijk oordeel van vier hartjes! Saladedagen is overduidelijk goed in de smaak gevallen bij onze VIP-readers.  

Wil je meepraten over dit boek? Zorg dan dat je het boek leest en kom langs op Twitter en/of Facebook. We zien je daar!

Saladedagen

 • Auteur:

  Knof
 • Verschenen:

  6 september 2011
 • Uitgave:

  ISBN 9789049952402
  Uitgever Mistral
  288 pagina's
 • Uitgever:

  Mistral
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  De tune van Knightrider klonk en in een reflex haalde ik mijn telefoon tevoorschijn en keek wie het was. Terwijl ik het deed, wist ik dat ik een fout maakte. Een grote fout.

  Als zijn vrouw zwanger raakt, ziet Lennart verontrust aan hoe zijn leven overhoop gehaald wordt. Wanneer zijn baas hem een unieke kans biedt om promotie te maken, vlucht hij in zijn werk. Terwijl Lennart overuren draait, eist het thuisfront steeds meer zijn aandacht op. Verscheurd door ambities, liefde en onzekerheid struikelt hij van kantoor naar huis, van pufclub naar verloskundige. De problemen stapelen zich verder op als hij de verleidelijke Karlijn ontmoet. Lennart ondervindt dat je in het spitsuur van je leven beter beide handen aan het stuur kunt houden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Lijstjes

 • Het geheim van Chanel Nº 5

Zoek in artikelen