VIP-readers over: Inwijding

We zitten niet meer stil en zijn alweer beland bij de vijfde editie van de Chicklit.nl Leesclub van dit jaar. In deze editie lezen we Inwijding: een spannende Fantasy Chicklit van Veronica Roth dat zich afspeelt in een futuristisch Chicago… We hebben onze VIP-readers gevraagd het boek te lezen en hun mening erover te geven. Lees hieronder wat zij van Inwijding vonden.  

Over het boek
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Over Veronica Roth
Veronica Roth is een tweeëntwintigjarige debuut-auteur en is recentelijk afgestudeerd aan Northwestern University waar zij Creatief Schrijven studeerde. Terwijl zij huiswerk zou moeten maken, was zij toen al liever bezig met het schrijven van Inwijding. Veronica Roth is nu een fulltime schrijfster en woont in de buurt van Chicago.

VIP-readers aan het woord
Al onze VIP-readers zijn het dit keer met elkaar eens over de titel van het boek: het past zeer goed bij het verhaal. Kelly vond de titel in eerste instantie ietwat vreemd klinken, maar kwam er na een paar bladzijde al gauw achter waarom Veronica Roth voor deze titel had gekozen. Marloes zegt het volgende over de titel: Ik vind dat de titel meteen een bepaalde sfeer neerzet. Beetje luguber en spannend en vooral heel uitnodigend om te gaan lezen.”
De cover wordt ook goed beoordeeld door onze VIP-readers. Elien: “Jekan de skyline zien van Chicago, waar het verhaal zich afspeelt en je ziet het symbool van ‘Onverschrokkenheid’, de fractie waar de hoofdpersoon bij hoort.” Lisa is ook erg te spreken over de cover: “De toevoeging van de donkere wolken op de achtergrond zijn een subtiele verwijzing naar wat er boven de stad hangt te gebeuren.”

Bijna alle meiden zullen Inwijding aanraden aan hun vriendinnen. Hoewel Eveline het meer een boek voor jongere meiden vindt, dus zou zij het boek niet zo gauw aanraden aan haar eigen vriendinnen. Marloes het boek juist wel aanraden om er samen met haar vriendinnen over te kunnen praten: “Ik vind het een leuk boek, maar ik heb wel een paar kritiekpunten. En daar praat ik dan weer graag over met mijn vriendinnen, om hun mening te horen.”

Op de vraag of onze VIP-readers meerdere boeken van Veronica Roth zouden willen lezen, antwoorden zij allemaal met een volmondig ja! Coralien wil absoluut het vervolg lezen: “Ik vind dat zij goed schrijft; het verhaal leest lekker weg, en zij kan ook een nieuwe wereld creëren die goed in elkaar steekt en geloofwaardig overkomt.” Kelly kan nu al niet wachten tot het tweede deel uitkomt: “Inwijding is het eerste deel van deze trilogie en ik wil nu al weten hoe het verder gaat.”
Eveline vindt dat Veronica Roth een zeer fijne schrijfstijl heeft: “Het is in de ik-persoon geschreven, wat maakt dat je alles meemaakt zoals de hoofdpersoon dat ook beleeft.” Ook Coralien is positief te spreken over de schrijfstijl waarmee Inwijding is geschreven: “Het is goed te begrijpen, zonder moeilijke woorden en daardoor heel prettig om aan één stuk door te lezen. Toen het boek echt spannend werd was dat ook wel nodig, want ik wilde het niet meer wegleggen.” Kelly moest in het begin erg wennen aan de schrijfstijl. Het leek volgens haar een beetje hakkelend en robotachtig. Het kwam niet echt op gang. Maar al gauw viel het haar niet meer op en ging zij als een sneltrein door het boek. Lisa is helemaal enthousiast en gaat het boek binnenkort nog eens lezen: “Iedere pagina doet smullen naar meer en dat is ook de reden waarom ik in anderhalve dag al klaar was met lezen, tot mijn spijt want ik wilde er echt langer van genieten dus ga ik hem zeer binnenkort gewoon nog eens lezen.”

Op de vraag wat de VIP-readers het meest stoorde aan Inwijding wordt meerdere malen gezegd dat zij het boek te voorspelbaar vonden. Het is jammer dat je in het midden van het verhaal al weet hoe het af gaat lopen. Dat neemt de spanning van het boek weg. Natuurlijk waren er ook vele bijzondere momenten in het boek. Coralien had moeite om in het boek te komen, maar na 50 bladzijden was zij verkocht: “Wat ik wel bijzonder vind is dat Veronica Roth er in geslaagd is om toch weer een hele nieuwe wereld te creëren, wat in niets lijkt op andere Young Adult-boeken. Daar heb ik veel bewondering voor.” Arwen vindt dat de hoofdpersoon heel goed is neergezet in Inwijding: “Beatrice is echt een geweldig personage en ik kan me ook echt in haar inleven, zo is ze heel erg koppig wat voor leuke stukken in het boek zorgt.”

De beoordeling van Inwijding is wisselend, maar de scores zien er goed uit. Zo geven drie meiden het boek drie hartjes, vier meiden geven het boek vier hartjes en de overgebleven vijf meiden geven het boek vijf hartjes. Het gemiddeld aantal hartjes van Inwijding komt hiermee op een mooie vier hartjes en dat is zeer goed voor deze Fantasy Chicklit van Veronica Roth.

Heb jij Inwijding ook al gelezen en wil je erover meepraten? Dat kan! Houd onze  Twitter en/of Facebook in de gaten en klets gezellig met ons mee!

Divergent - Inwijding

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (84 stemmen)
 • Omschrijving:

  Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Onze aanraders voor Netflix in oktober

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • 12 erotische fantasy boeken series

 • Recensie: Divergent 3 - Samensmelting

Zoek in artikelen