VIP-readers over: Onder Studenten

Daar zijn we weer met een nieuwe editie van de Chicklit.nl Leesclub. Dit keer bespreken we het nieuwe boek van Petra Kruijt: Onder Studenten. We hebben onze vijftien VIP-readers gevraagd het boek te lezen en hun mening te geven. Lees hieronder wat zij van het boek vinden.

Over het boek
Feestjes, flirts en filosofie: Het studentenleven is vol verleidingen!
Zeven jaar geleden koos Christa voor een leven als jonge moeder. Zeven jaar lang stond haar leven in het teken van dochtertje Tessa en man Rens. Maar nu wil ze meer: Christa wordt student. Vol overgave stort ze zich in het studentenleven, inclusief de feestjes en de flirts, vooral met studiegenoot Nathan. Maar haar zelfontplooiing kent een grens, want naast student is ze ook nog steeds moeder. Al lijkt Christa dat af en toe bijna te vergeten.

Over Petra Kruijt
Petra Kruijt (1987) voltooide de School voor Journalistiek in Utrecht in 2008. Een halfjaar en twee tijdelijke contracten verder besloot ze het erop te wagen: ze werd freelance journalist/tekstschrijver/redacteur. Ze schreef onder andere voor de tijdschriften Yes en Viva en deed daarnaast redactioneel werk voor uitgeverij Kok en The House of Books. Gemma & Partners is haar debuutroman, welke in 2009 bij uitgeverij Zomer & Keuning verscheen.

VIP-readers aan het woord
Op de titel en de cover van het boek wordt positief gereageerd. Al onze VIP-readers vinden de titel goed bij het boek passen, en ook over de cover zijn zij goed te spreken. Fenneke en Petra hadden het een betere cover gevonden als er ook een link te zien was naar het gezin van hoofdpersoon Christa. Nu zie je namelijk niet dat het boek over een jonge moeder gaat. De titel van het boek sprak Thea in het begin niet zo aan: “Maar na het lezen van het boek vind ik de titel juist wel heel goed bij het boek passen.”

Veel van onze VIP-readers zouden het boek aan hun vriendinnen aan willen raden. Sara: “Ik zou het aanraden bij mijn vriendinnen die ook moeder zijn. Omdat dit boek hen net zo aan zou kunnen spreken als het mij gedaan heeft.” Ook Petra kan zich goed inleven in de gevoelens en gedachtes van hoofdpersoon Christa en denkt dat haar vriendinnen dat ook zeker zullen hebben. Er zijn een aantal dames die het boek juist niet aan willen raden. Zo kon Sandy weinig positiefs uit het boek halen en vindt zij de hoofdpersoon onbegrijpelijk egoïstisch. “Het was een hele bevalling. Het is ook voor het eerst dat ik hoopte dat er geen goed einde voor de hoofdpersoon volgde.” Ook Marije vond het boek niet goed genoeg om het aan te raden aan anderen. “Ik kon er persoonlijk erg moeilijk doorheen komen omdat ik vond dat het om een beschrijving van een dagelijks ritme ging. Eigenlijk kwam continu hetzelfde weer terug.” Dit boek maakt duidelijk dat smaken verschillen en het verschil in mening is soms erg contrasterend. 

Stéphanie is helemaal weg van de boeken van Petra Kruijt en wil graag nog meer boeken van haar lezen: “Ik heb Petra''s andere drie boeken ook gelezen, kom maar op met die nieuwe boeken dus!”  Emine vindt het leuk om zo nu en dan een ander genre te lezen. Zij houdt niet zo erg van chicklit, en daarmee was Onder studenten ook wel weer genoeg en leest zij de volgende keer graag weer een boek uit een ander genre. Kim is een beetje in dubio: “Aan de ene kant wil ik geen andere boeken van haar lezen, omdat ik op zich meer van spannende boeken houd, maar aan de andere kant toch ook weer wel omdat ik vind dat het boek leuk is geschreven.”
Ook Fabienne weet nog niet zo goed of ze meerdere boeken van Petra Kruijt zou willen lezen: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verhaal wel een beetje vaag vond. Ik snap niet goed dat hoofdpersoon Christa zo makkelijk doet over dat vreemdgaan, en de gebeurtenis in Parijs vind ik echt verre van realistisch. Op dat moment irriteerde ik me aan het verhaal. Ik vond het iets te makkelijk geschreven en niet helemaal realistisch.”

Onder studentenis geschreven door Petra Kruijt, een Nederlandse auteur. Wij waren benieuwd wat onze VIP-readers van Nederlandse chicklit vinden in vergelijking met chicklits van bijvoorbeeld Jill Mansell of Sophie Kinsella. Petra leest liever Nederlandse chicklit: “Ik vind Nederlandse chicklit veel echter. Het komt dichter bij mijn eigen belevingswereld.”
Marije, Joke en Emine vinden de herkenning van plaatsen en gebeurtenissen in Nederlandse chicklits een groot pluspunt. Fabienne vindt ook Nederlandse chicklits leuker, want de boeken van Jill Mansell vindt zij soms erg onrealistisch en verhalen als die zijn er al veel.

Op de vraag wat onze VIP-readers het meest stoorde aan het boek geven zij vrijwel hetzelfde antwoord: de onrealistische wending af en toe. Zo begrijpen zij niet waarom hoofdpersoon Christa haar klasgenoten voorliegt en doet alsof ze single is en in een studentenhuis woont, terwijl ze een man heeft en een kind van zeven. Ook kan het er bij veel dames niet in dat Christa zo makkelijk doet over het vreemdgaan en het uiteindelijk ook echt doet. De situaties waarin de behoeftes van hoofdpersoon Christa boven die van haar dochtertje staan, hebben de dames dan ook met verbazing gelezen. Fenneke vindt het bijzonder en ook herkenbaar dat Christa op zoek is gegaan naar de echte ik, wat zij wil en wie zij nu eigenlijk echt is. Dit komt vaker voor bij mensen en zij vindt het bijzonder dat dit in het boek beschreven is.

Het aantal hartjes wat wordt gegeven aan Onder studenten is heel verschillend, maar uiteindelijk krijgt Petra Kruijt een gemiddeld aantal van drie hartjes van onze VIP-readers. Netjes!

Heb jij Onder studenten ook al gelezen en wil je erover meepraten? Dat kan! Houd onze Twitter en/of Facebook in de gaten en klets gezellig met ons mee!

Onder studenten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Feestjes, flirts en filosofie
  Het studentenleven is vol verleidingen!

  Zeven jaar geleden koos Christa voor een leven als jonge moeder. Zeven jaar lang stond haar leven in het teken van dochtertje Tessa en man Rens. Maar nu wil ze meer: Christa wordt student. Vol overgave stort ze zich in het studentenleven, inclusief de feestjes en de flirts, vooral met studiegenoot Nathan. Maar haar zelfontplooiing kent een grens, want naast student is ze ook nog steeds moeder. Al lijkt Christa dat af en toe bijna te vergeten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 10 grootste boekwinkels ter wereld!

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

 • 60 dagen elke dag kans op een boek!

Zoek in artikelen