Creatief met Petra Kruijt

Eind april stond het nieuwe boek van Petra Kruijt - Onder Studenten - twee weken lang in de spotlights tijdens de Chicklit.nl Leesclub. De lezeressen konden al hun prangende vragen stellen aan Petra en persoonlijk antwoord krijgen. Petra’s favoriete vragen werden beloond met een schrijfworkshop. Voordat de schrijfworkshop plaatsvond kregen de winnaars nog een huiswerkopdrachtje… Nieuwsgierig geworden? Lees gauw verder!


 
Even voorstellen
Vrijdag 25 mei was het dan zover: de schrijfworkshop in hartje Utrecht. Petra Kruijt had van tevoren een informatiebrief opgesteld voor de deelnemers. Om jezelf op originele wijze voor te stellen, had ze de volgende huiswerkopdracht verzonnen: “Schrijf een stukje over jezelf alsof je een chicklit-personage bent. Hoe introduceer jij jezelf op papier? Wat vertel je en wat laat je weg?”
De deelnemers hadden zichzelf erg creatief neergezet als chicklit-personage. De ene had aan één A4-tje genoeg, terwijl de ander maar liefst drie A4-tjes vol getikt had om zichzelf als chicklit-personage voor te stellen. Deze leuke diversiteit voorspelde al veel goeds voor de rest van de middag. Op de vraag wie hun favoriete chicklit-personage is, kwamen Becky Bloomwood uit de Shopaholic-serie, Charlotte uit Single & Sexy van Mariëtte Middelbeek en Sophie uit Glazuur van Lisette Jonkman als antwoord.

Chicklit-personage
Tijd voor de volgende oefening! De deelnemers moesten een eigen chicklit-personage creëren. Hun huidige situatie moesten ze even helemaal loslaten. Hoe zou je leven er dan uitzien? Er kwamen verschillende personages voorbij. Van een personage uit Oostenrijk die op hoog niveau skiet, tot een personage die schrijfster is en hoopt dat haar boek verfilmd zal worden. Haar ex is filmmaker en wil haar boek graag verfilmen, maar daar zat ze nu net niet op te wachten… Petra zei meerdere keren dat ze de deelnemers erg leuk vond schrijven. Op ieder verhaal gaf ze duidelijke feedback waar de deelnemers natuurlijk heel blij mee waren.
Onder het genot van verse aardbeien en chocoladekoekjes, kregen de deelnemers een krant om daar iets uit te zoeken waar ze over zouden kunnen schrijven. Petra is er namelijk van overtuigd dat je overal over kunt schrijven. Over dingen die je meemaakt, dingen die je hoort, en over dingen op het nieuws of in de krant. Van een advertentie over een Single Feest tot de horoscopen-rubriek: opdracht leverde leuke ideeën op.

Zoenen maar!
Als laatste oefening stelde Petra voor een stijl-opdracht te doen. De deelnemers moesten hun chicklit-personage in een zoenscène stoppen en deze zo origineel mogelijk laten verlopen. Een lastige opgave! Maar creatief als de deelnemers zijn, was dit voor hen ook niet moeilijk om te doen. De meest leuke zoenscènes kwamen voorbij. Edriënne wilde haar scène graag met ons delen:

***

Ik herinner me die zondagmorgen nog. Die morgen waarop ik voor het eerst kennismaakte met de zoete zachte lippen van Mitchell. Ik woonde nog met mijn vriendinnen, samen in ons appartement in Amersfoort. We hadden geluk gehad, want ik wilde per se een tuin hebben en ja hoor, helemaal beneden hadden we een kleine tuin, waar ik mijn lievelingsbloemen – zonnebloemen, rozen en die kleine hartjesvormige bloemen waar ik de naam niet van weet – neer kon planten.
Hoewel ik het prima zelf kon, stond Jo erop dat we een tuinman namen. Dat ze er alleen maar één wilde om mee te flirten bleek later pas, maar goed, ik mijn tuin, zij haar tuinman en dus namen we Mitchell in dienst.
Hij werkte al een paar maanden bij ons, dronk elk weekend koffie aan de eikenhouten keukentafel en hoewel ik had gedacht dat hij daarvoor op die zondagmorgen ook binnen kwam, was het iets totaal anders geweest.
‘Kijk eens Ame, ik vond dit ventje in jullie tuin, ik denk dat hij uit de sloot hier vlakbij komt.’
Ik wist niet dat ik zo hard kon gillen.
‘Hij doet je niks hoor, het is maar een kikkertje.’
‘Ja, een vieze slijmerige kikker met wratten,’ had ik bang gezegd.
Mitchell was naar me toe gelopen. ‘Kijk dan gewoon even hoe lief hij is, misschien wordt het wel een prins als je hem zoent?’

‘Oh en jij wordt zeker Johnny Depp als ik je zoen?’ vroeg ik en vanaf daar was het gebeurd. Hij had speels één wenkbrauw opgetrokken en geglimlacht.
‘Dat weet ik niet, dat moet je proberen.’
Ik was te verbaasd door zijn opmerking, dat ik amper merkte hoe hij zijn lippen op de mijne drukte. Een frisse pepermuntsmaak vulde mijn mond toen hij had besloten in plaats van kleine, veel grotere stapjes te nemen. Maar ik nam het hem niet kwalijk. Ik voelde zijn greep om me heen verstevigen, maar in plaats van hem vast te grijpen en mee te sleuren, liet ik hem abrupt los.
‘Waar is de kikker?!’ riep ik.
Hij lachte. ‘Die is zojuist in jouw prins veranderd.’


***
Als dank voor hun komst kregen de deelnemers nog een leuke goodiebag mee naar huis.
We kijken terug op een enerverende en leerzame middag. Petra Kruijt heeft goede tips en feedback meegegeven waar de deelnemers zeker iets aan zullen hebben in hun toekomst als schrijvers. Want er zijn al serieuze schrijfplannen, hebben we gehoord! Als het aan het creatieve brein en schrijftalent van de deelnemers ligt, weten we zeker dat het met hun toekomstige boek(en) helemaal goed gaat komen!

Hoe staat het met jouw schrijf-ambities? Hoop jij ook ooit een boek te schrijven? 

Onder studenten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Feestjes, flirts en filosofie
  Het studentenleven is vol verleidingen!

  Zeven jaar geleden koos Christa voor een leven als jonge moeder. Zeven jaar lang stond haar leven in het teken van dochtertje Tessa en man Rens. Maar nu wil ze meer: Christa wordt student. Vol overgave stort ze zich in het studentenleven, inclusief de feestjes en de flirts, vooral met studiegenoot Nathan. Maar haar zelfontplooiing kent een grens, want naast student is ze ook nog steeds moeder. Al lijkt Christa dat af en toe bijna te vergeten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: maart 2024

 • The Finish Line - Kate Stewart

 • Fictie top 6: maart 2024

 • Young adult top 6: maart 2024

 • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

 • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

 • 8 x mysterieuze personages uit Disneyfilms

Zoek in artikelen