Jonge Schrijversavond 2012: het verslag

Op 23 november vond de Jonge Schrijversavond 2012 plaats, een avond waarop jonge schrijvers en publiek werden samengebracht. Deze jonge schrijvers zijn ''de toekomst'' van de literatuur. In de Stadsschouwburg in Amsterdam droegen acht jonge schrijvers voor uit eigen werk, waarna ze het hemd van het lijf werd gevraagd door initiatiefnemer en auteur Maurice Seleky.

Veel jongeren waren toegestroomd om te genieten van de Jonge Schrijversavond. Met o.a. Arie Boomsma, Marjolijn van Heemstra, Carlijn Vis, Alma Mathijsen en Renske Jonkman stond er dan ook een bijzondere line-up op het programma. Acht jonge schrijvers bestegen de spreekstoel om voor te dragen en werden daarna in een huiskamer setting - compleet met bank, Perzisch tapijt, lamp, salontafel en bloempotten - geïnterviewd door initiatiefnemer van de avond, Maurice Seleky.


   

De diepte in
Na de voordracht werden de jonge schrijvers uitgenodigd in de ''huiskamer'' van Maurice Seleky om te praten over hun werk. Er was plek voor humoristische vragen en opmerkingen. Seleky tegen Arie Boomsma bij opkomst: ''Voel je je al ongemakkelijk door al die vrouwen? Er zijn vanavond op elke twee mannen, drie vrouwen en dat komt denk ik door jou!''.

Maar ook voor diepgaande onderwerpen is er plek en de interviews met ieder van de jonge schrijvers gaan de diepte in. Zo komen Peter Zantingh en Seleky bijvoorbeeld al gauw op de West-Friese zwijgcultuur, die in zijn boek een belangrijke rol speelt. Deze cultuur zorgt ervoor dat een jongen in zijn boek zelfmoord pleegt. Opvallend is dat zelfmoord en dood een rol spelen in meerdere boeken die deze avond voorbij komen.


Vrolijke noot
Tijdens het laatste interview kwam Sinterklaas, met opzwepende muziek en gehuld in rook, als verrassing het podium op. Na een kort gedichtje toverde de Sint zijn juten zak met cadeautjes tevoorschijn. Iedereen in de zaal en de jonge schrijvers werden getrakteerd op - hoe toepasselijk - een boek: De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans.

Jonge Schrijversbal 2012
Het hoofdprogramma werd al dansend afgesloten. De schrijvers en het publiek ontmoeten elkaar onder het genot van een drankje op de dansvloer, tijdens het aansluitende Jonge Schrijversbal dat doorging tot in de vroege uurtjes...

Was jij erbij tijdens de Jonge Schrijversavond 2012?

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

  • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

  • 8 biografieën van historische schrijvers die je gelezen moet hebben

Zoek in artikelen