Coffee Company Book Award

Voor het eerst organiseerde Xander Uitgevers in samenwerking met Coffee Company de Coffee Company Book Award. Niet-eerder gepubliceerde schrijvers konden hun manuscript insturen en zo kans maken op een contract bij de uitgever. Er werd gezocht naar een authentiek verhaal en daar werd volop op gereageerd. Binnen een maand stroomden er meer dan 50 manuscripten binnen, waar een longlist uit volgde en vervolgens een shortlist met daarop drie auteurs. Afgelopen donderdag werd in de Coffee Company op de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt.


De manuscripten die het gemaakt hadden tot de shortlist lagen behoorlijk ver van elkaar af. Shemara van den Heuvel schreef Zensatie!, een hilarische chicklit over de stoere Pien die per ongeluk op een singlesbootreis terecht komt, waar ze in eerste instantie totaal geen zin in heeft. Brigitte van Meurs leverde het manuscript Hakken in het zand in, over een eilandmeisje dat nergens bij lijkt te horen en op zoek gaat naar haar verloren moeder. Het winnende manuscript, geschreven door Marco van Houwelingen, vertelt het verhaal van Bast die na het verlies van zijn beste vriend naar Latijns Amerika afreist om hun droom alsnog te verwezenlijken. Hij stapt daar in een gevaarlijke wereld waarvan hij zich maar moeilijk kan losmaken.

Totaal flabbergasted nam Marco de prijs in ontvangst. "Ik had dit echt niet zien aankomen. Ik was al heel blij dat ik op de shortlist stond, omdat ik daarmee sowieso een redactiebespreking zou krijgen. Maar ik moet nu mijn moeder bellen. Ik heb haar niet gevraagd te komen, omdat ik dit echt niet verwacht had."

Het grootste deel van het manuscript schreef hij een aantal jaren geleden. Aangespoord door vriendin Wytske besloot hij het verhaal af te maken. Hij las over de Coffee Company Book Award, maar vond het in eerste instantie te veel werk om zijn hele manuscript op de juiste regelafstand in te stellen (één van de voorwaarden van het inleveren van een manuscript). Uiteindelijk besloot hij dat toch maar te doen en zijn Aangeschoten wild in te sturen.

De jury kwam unaniem tot het besluit dat Marco de winnaar moest worden. "Marco van Houwelingen heeft een indringend verhaal gecreërd over de kracht van vriendschap, over eenzaamheid en de zoektocht naar identiteit. Dit is een verhaal dat je na lezing aan je vrienden aanraadt. Wij willen meer van hem lezen."

Felicia van Andel, één van de master Redacteur/editor studenten die deel uitmaakten van de jury vertelt: "Het verhaal en de personages spraken mij erg aan. Ik had het gevoel dat de auteur er veel plezier in had om zijn verhaal op papier te zetten. Ik was ook echt elke pagina weer benieuwd hoe het verder zou gaan. Hij weet de dingen zo mooi op te schrijven en zulke bijzondere en mooie vergelijkingen te trekken. Marco is een terechte winnaar."

Dit betekent overigens niet dat er niets met de manuscripten van Shemara en Brigitte gedaan wordt. Zij worden uitgenodigd bij Xander Uitgevers voor een gesprek waarin het ingeleverde werk besproken wordt. Wie weet kunnen we van deze twee dames ook iets moois verwachten in de toekomst. Het verhaal van Marco wordt dit najaar verwacht in de boekhandel. Meer lezen over het verhaal van Marco? Je kunt het juryrapport teruglezen.

Nieuwste artikelen

  • Halloween films die niet eng zijn

  • De ergste film clichés 

  • De leukste Disney samenzweringstheorieën

  • De 12 beste LGBTQ+ boeken

  • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

Gerelateerde artikelen

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

  • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

  • Bestel Glazuur met €5,00 korting bij eBook.nl

  • Boek van het Jaar 2013: and the winner is...

Zoek in artikelen