De avond van het spannende boek

De crème de la crème van de Nederlandse en buitenlandse spannende boeken-wereld was afgelopen donderdag bijeen tijdens De Avond van het Spannende Boek. Dé aftrap van Juni - Maand van het Spannende Boek vond plaats in Felix Meritis in Amsterdam. Chicklit.nl was erbij om verslag te doen...

De Avond van het Spannende Boek geldt al sinds 2007 als dé aftrap voor het jaarlijks terugkerende Juni - Maand van het Spannende Boek. Een maand lang staan in Nederland de spannende boeken in de spotlights. En dat voor alweer de 25e keer op rij! Het 25-jarige jubileum is dan ook hét motto van 2013.


Allerhartelijkst was de ontvangst, schrijdend over de rode loper op de Keizersgracht in Amsterdam. Voordat de auteurs het statige Felix Meritis konden betreden, moesten ze een rood lint doorknippen en de eerste zin van hun eigen spannende roman prijsgeven. Het rode lint kregen ze als aandenken mee.

Onder het genot van een drankje, begon de avond met de uitreiking van de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandse thrillerdebuut. Van de dertien beoordeelde boeken zijn uiteindelijk drie titels op de shortlist terechtgekomen: Walter Lucius - De vlinder en de storm (A.W. Bruna), Peter Römer - Chantage (De Fontein) en Dennis Rijnvis - Savelsbos (Cargo). De winnaar werd Walter Lucius (pseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde). Juryvoorzitter Wendela de Vos vertelde over De vlinder en de storm: "er was nergens sprake van clichés, de research was goed gedoseerd en de meerdere verhaallijnen waren erg kunstig." De prijs - een cheque van € 1.000,- en een prent van Daan Jippes – werd uitgereikt door Bram Dehouck, de Schaduwprijs-winnaar van 2012. Leuk weetje: De vlinder en de storm is het eerste deel van een trilogie!

Aansluitend was de uitreiking van De Gouden Strop, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Genomineerd waren Michael Berg - Nacht in Parijs (The House of Books), Jo Claes - Getekend vonnis (Houtekiet), Corine Hartman - Bloedlijn (Karakter Uitgevers), Arjen Lubach – IV (Podium) en Charles den Tex - De erfgenaam (De Geus). Om tot deze shortlist te komen heeft de jury meer dan honderd boeken gelezen. 
De Gouden Strop is dit jaar toegekend aan Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen). Met deze prijs ontvangt hij - naast natuurlijk eeuwige roem - ook een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Berg woont momenteel in Frankrijk; dagelijks uitkijkend over koeien. "Dat is nog eens wat anders dan een boekuitreiking in de ''Grote Stad''. Plus, op het platteland kan ik héél lang doen over het opmaken van het prijzengeld," aldus Michael. De Gouden Strop juryvoorzitter Annemarie van Gaal zegt over Nacht in Parijs: "Berg koppelt een sterk en geloofwaardig plot aan actuele maatschappelijke thema’s. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller." Annemarie van Gaal werd direct gegrepen door het boek en kon het niet meer wegleggen. Aan het einde van de avond sprak ik met één van de grootste fans van Michael Berg (wat een aanstekelijk enthousiasme) die me exact hetzelfde vertelde!

Na deze officiële uitreikingen was de avond verre van over. In het trappenhuis krioelde het van de boekenvakkers, auteurs, boekenliefhebbers en mensen die op weg waren naar de verschillende zalen waar interviews gehouden werden. Daarbij stond niet alleen het boek en haar auteur centraal, ook was er aandacht voor achtergronden. Zo vertelde Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut bijvoorbeeld over 25 jaar DNA-onderzoek.


Een van de interviews was met Loes den Hollander, de schrijfster van Nooit Alleen - het geschenkboek dat je deze maand gratis ontvangt bij besteding van minimaal EUR 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Loes oogt als een montere, vrolijke, opgeruimde dame en het klinkt dan ook erg bijzonder wanneer ze zegt dat ze zelf wel eens bang wordt van haar eigen gedachten. Als ze weer eens door haar huis aan het rennen is met een unheimisch gevoel, dan weet ze dat er maar één ding is dat helpt: even afstand nemen van haar verhaal. Ze probeert leesbaar te schrijven en begrijpelijk, maar altijd zit er een tweede, diepere laag in haar boeken verscholen. De uitdaging voor de lezer is om deze te achterhalen.

Het o-zo-bekende schrijversduo Nicci French liet zich het hemd van het lijf vragen over de moeilijke hoofdpersoon, Frieda, uit hun nieuwste boek dat de dag ervoor in Nederland verschenen was: Wachten op Woensdag, de derde roman met Frieda Klein in de hoofdrol. Voor toeschouwers die het boek niet kenden, was het interview wel ietwat moeilijk te volgen. Maar het blijft natuurlijk geweldig om zulke bekende schrijvers met zo''n heerlijk Engels accent in real life te kunnen zien en hun beweegredenen te leren kennen.

Al met al was het een zeer gevarieerde en spannende avond met een leuke mix van jong en oud, de crème de la crème van de spannende boekenscène, in een prachtig gebouw in Amsterdam.

Heb je De Avond van het Spannende Boek gemist? Niet getreurd! In het hele land zijn er deze maand tal van evenementen rondom Juni - Maand van het Spannende Boek. Kijk voor meer informatie op: www.maandvanhetspannendeboek.nl

Nooit alleen

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bij Aline rijst het vermoeden dat haar man Giel geheimen voor haar heeft. Of laat ze zich door haar ziekelijke onzekerheid op het verkeerde been zetten? Giel beweert dat ze zich vergist. Of is dat een leugen? Buurvrouw Guusje vertelt alarmerende verhalen. Maar kloppen die wel? Hoe de waarheid er ook uitziet, soms wil je hem niet te weten komen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Je krijgt Nooit alleen cadeau bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek 2013.

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Vijftig tinten vrij

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

 • Recensie: Kil

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen