Een soort Spotify voor e-books?

Steeds meer mensen lezen via een e-reader. En dat is niet zo raar. Een e-reader is gewoon verdraaid handig: lichtgewicht en klein van stuk, veel makkelijker om mee te nemen in je tas dan een boek. Daarbij kan je meerdere boeken op je e-reader kwijt én heb je geen last van de weerkaatsing van het zonlicht (zoals je op je laptop, tablet of telefoon wel hebt). Om op de groeiende vraag naar digitale boeken in te spelen willen uitgeverijen WPG en Lannoo daarom in Nederland en België starten met een soort ‘Spotify voor e-books’.

Een abonnementsdienst voor boeken klinkt natuurlijk onwijs leuk, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Het idee is dat je een abonnement kan afsluiten voor een vast bedrag per maand en dan gewoon de boeken kan uitzoeken die je graag wilt lezen. Deze 'leen' je dan als het ware.


Buitenland
Een dergelijke abonnementsdienst is niet nieuw. In Duitsland bestaat deze dienst bijvoorbeeld al langer onder de naam Skoobe. Ruim 70 uitgeverijen werken hieraan mee. De eerste 10.000 lezers mogen een onbeperkt aantal e-books lenen per maand. Ze mogen er echter maximaal 5 op hun leesplankje hebben staan. 

Geruchten
Nog niet alle details zijn bekend, maar volgens het Belgische De Tijd komt er zeker weten een abonnementsdienst. Bewijs wordt onder meer gehaald uit het feit dat WPG Uitgevers en Uitgeverij Lannoo een joint venture willen oprichten in Nederland en papieren daarvoor hebben ingediend bij mededingingsautoriteit ACM.

Aanbod
Bang dat het aanbod gering is omdat het een samenwerking van slechts twee uitgeverijen betreft? Geen zorgen! WPG is in Nederland de overkoepelende organisatie voor onder meer de uitgeverijen De Arbeidspers, A.W. Bruna en De Bezige Bij/Balans. Lannoo vertegenwoordigt daarnaast o.a. de grote uitgeverijen Meulenhoff Boekerij en Unieboek | Het Spectrum. Daarnaast wordt er nog gespeculeerd of meer uitgevers zich aan zullen melden voor deze dienst.

E-book lezers
In Nederland ligt het percentage e-books tussen de 3,5 en 4%. Toch is dit percentage niet compleet betrouwbaar omdat er ook een hoop e-books illegaal verkregen worden. In andere landen ligt dit percentage echter veel hoger. Een dergelijke abonnementsdienst zou de industrie in Nederland dus kunnen vergroten.

Charme
Digitalisering verwijdert schakels uit de bedrijfskolom. Risico is dus dat onder andere uitgeverijen, distributeurs en boekhandels hier de dupe van kunnen zijn. Toch wordt er nog niet heel erg gevreesd voor deze partijen omdat veel lezers gehecht zijn aan een fysiek, tastbaar, papieren boek. De boekenindustrie zal bij de volledige overname door e-books zijn charme en romantiek verliezen en dat is het laatste wat boekenfans willen. Toch?

Wat vind jij van de nieuwe ‘Spotify voor boeken’?

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Speciaal voor Valentijnsdag: Valentijn Blues

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • Super koopje: e-book van Een weeffout in onze sterren

  • Onderzoek wijst uit papieren boeken zijn beter dan ebooks

  • Januari 2012: Strijden op stiletto's

Zoek in artikelen