• Home
 • Nieuws
 • The Great Gatsby: geweldige outfits van the roaring twenties!

The Great Gatsby: geweldige outfits van the roaring twenties!

Vrijdagochtend 6 september zat ik vol spanning in de trein richting Amsterdam. Bestemming: het kantoor va Warner (ja, die van de films). Vanaf vandaag is de film The Great Gatsby, de verfilming van het gelijknamige boek van F. Scott Fitzgerald, verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray: een grootse film met geweldige mode. En die geweldige mode was waar het allemaal om draaide deze vrijdag. Chicklit.nl was namelijk met een select groepje journalisten en modebloggers (uit Nederland, België en zelfs Frankrijk) door Warner uitgenodigd voor een preview van de film en het aanschouwen van de geweldige outfits die deze bevat. 

Roaring twenties
We werden verwelkomd met een glaasje bubbels en werkelijk waar de meest prachtige hapjes. De aankleding was een schot in de roos: van subtiele gouden randjes op de bordjes tot een strikje aan de glaasjes. Ik waande me gelijk in de roaring twenties waar niets, maar dan ook helemaal niets, te gek was. Nadat we allemaal wat gegeten en gedronken hadden was het moment suprême aangebroken: tijd voor de film The Great Gatsby!
Glitter and Glamour
Nog nooit heb ik een film zo mooi in 3D gezien! Het was een lange zit, maar het was het volledig waard. De 3D-effecten voegden echt wat toe. Het is lastig om diamanten (en Swarovski) goed op camera te krijgen door de schittering ervan. De 3D-effecten waren echter zó goed dat dit totaal geen belemmering vormde. Integendeel, de sieraden en jurken kwamen juist volledig tot hun recht - waarschijnlijk kwam dit ook deels door de goede kwaliteit afspeelapparatuur van Warner.
Wat is The Great Gatsby een ge-wel-di-ge film vol prachtige kleding en sieraden! Wat zullen de acteurs zicht mooi en bevoorrecht gevoeld hebben dat ze al dit moois mochten dragen.

Jammer maar helaas
Na afloop van de film kwam het moment waar we eigenlijk allemaal voor kwamen: de kleding en de sieraden zelf. Helaas wachtte ons een onaangename verrassing… Door de strenge regels mocht er niets uit de film naar Nederland komen. Om het een klein beetje goed te maken kregen we een documentaire te zien over de kleding (in samenwerking met onder andere Miuccia Prada en Brooks Brothers) en de sieraden (van Tiffany’s) uit de film.

 

Diamonds are a girl's best friend
De sieraden in de film zijn niet te missen, de film barst van de parels en diamanten (erg jaloersmakend). Er is gebruik gemaakt van een mix tussen echte authentieke exemplaren en nagemaakte. Tiffany’s heeft haar collectie beschikbaar gesteld, maar sommige sieraden waren te kostbaar om te gebruiken. Zo is de haarband van Daisy (Carey Mulligan) een remake van een origineel exemplaar uit de jaren ’20. Haar beste vriendin in de film, Jordan (Elizabeth Debicki), draagt in de film wel een originele Tiffany & Co. speld op haar hoed.
 
Dress to impress
Ook aan de kleding is uitermate veel aandacht besteed. Mooie maatpakken, poederkleurige - veren - jurkjes en upcoming avant-garde mode. Voor alle prachtige en uitbundige - feest - kleding heeft regisseur Baz Luhrmann nauw samengewerkt met Miuccia Prada. De ontwerpen zijn afgeleid van de collecties uit het Prada en Miu Miu archief met als pièce de résistance de 'chandelier dress'. Daisy (Carey Mulligan) draagt deze jurk die geïnspireerd is op de 'chandelier dress' uit de zomercollectie van Prada uit 2010. Dit prachtige exemplaar is overladen met kristallen. 

Hierboven draagt Daisy de op de Chandelier Dress geïnspireerde jurk

Kleren maken de man
De herenkostuums zijn ontworpen door Catherine Martin (de vrouw van Baz Luhrmann). Aan elke outfit is veel tijd en moeite besteed. Dat blijkt wel uit het verhaal over de maatpakken van Tom (Joel Edgerton). In het verhaal heeft hij gestudeerd bij Yale en zat hij bij het geheime genootschap Skull and Bones. Élk pak dat hij draagt in de film heeft daarom een voering met schedels. Ik heb de film nog een keer gekeken en kon geen enkele scène vinden waarin dit te zien is. Dat wist Baz Luhrmann van tevoren al zo goed als zeker, maar daar ging het niet om. Alles moest kloppen en de acteurs moesten zich echt in de personages kunnen inleven. Vandaar dat er aan elk saillant detail gedacht werd. Kosten noch moeite werden gespaard.
 

 
Zien!
Het was geweldig om het verhaal achter de kledingontwerpen te horen. In de film is al erg duidelijk te zien hoeveel tijd, moeite en aandacht hieraan besteed is, maar na het zien van de (mini)documentaire werd dit alleen maar duidelijker. Ben jij ook benieuwd naar het verhaal achter de kleding en sieraden? De DVD en Blu-Ray van The Great Gatsby zijn vanaf vandaag verkrijgbaar en staan boordevol extra’s!

The Great Gatsby

 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Great Gatsby vertelt in de typische Fitzgerald-stijl het verhaal van beginnend schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire) die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. Het is een tijd van losse moraal, betoverende jazz, illegaliteit en aandelen die tot in de hemel groeien. Op jacht naar zijn Amerikaanse Droom belandt Nick in de wereld van de mysterieuze miljonair en partyliefhebber Jay Gatsby. Ook ontmoet hij zijn nicht, Daisy (Carey Mulligan) en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan. Nick raakt verzeild in de fascinerende wereld van de superrijken, vol illusies, liefde en bedrog. Hij ziet het allemaal gebeuren en schrijft een verhaal over onmogelijke liefdes, dromen en tragedies en houdt zo de moderne maatschappij een spiegel voor.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - De boekverfilming van de wereldberoemde roman van F. Scott Fitzgerald
  - Verkrijgbaar op DVD en Blu Ray
  - Bekijk hier de trailer van The Great Gatsby:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • Mooie Movie Mannen part I

 • Shoptip: 5x Modetrends van deze herfst/winter

 • Shoptip: 10x heerlijk warme sjaals

 • Mix & match je eigen stijlvolle Bandajanas slippers

Zoek in artikelen