Bibliotheken gaan e-books uitlenen

Goed nieuws: vanaf vandaag kan je als lid van een Nederlandse bibliotheek ook e-books lenen! Het aanbod bestaat uit ruim vijfduizend boeken die je kan lezen op je eigen mobiele apparaten. En tijdens de trial is het nog gratis ook!

E-books lenen
Voorlopig kan je de e-books gratis lenen via de website van de bibliotheken. Vanaf april zal het systeem ietwat veranderen: de boeken die ouder zijn dan drie jaar kun je dan nog steeds gratis lenen en lezen, maar voor nieuwere boeken moet je wel betalen. Voor €20 kan je 18 nieuwe e-books aanschaffen. De e-books zijn beveiligd en zullen na drie weken onleesbaar worden. Tot die tijd zijn ze bruikbaar op verschillende mobiele apparaten, e-readers en pc's.


Uitleensysteem
In het buitenland worden de e-books veelal uitgeleend alsof het daadwerkelijk fysieke boeken zijn. Het kan dus zijn dat een boek niet op voorraad is omdat het uitgeleend is. In Nederland is dit niet het geval. Hier krijgen de uitgeverijen per e-book betaald. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van het boek: voor boeken die de afgelopen drie jaar uitgegeven zijn krijgt de uitgever 36 cent per keer van de bibliotheek, voor boeken tussen de drie en vier jaar krijgen ze 24 cent en voor boeken die ouder zijn dan vier jaar ontvangen ze 12 cent. Voor papieren boeken betalen bibliotheken altijd 12 cent per keer dat het wordt uitgeleend, dus aan het uitlenen van nieuwe e-books verdienen uitgeverijen meer.

Succes?
Uitgeverijen WPG en VBK (waar meerdere kleine uitgeverijen onder vallen) werken mee aan het nieuwe uitleenstelsel. Ook een aantal kleinere uitgeverijen zijn vertegenwoordigd. Volgens de stichting is er een aanzienlijke vraag naar e-books, dat is vorig jaar wel gebleken uit het succes van de app VakantieBieb. Deze app bood toegang tot een beperkt aantal e-books. Tijdens die zomervakantie werden er via de app 500.000 boeken gelezen. De voorspelling is dus ook dat het nieuwe e-book uitleensysteem van bibliotheken aan zal slaan.

Wat vind jij van het nieuwe e-book uitleensysteem?

Nieuwste artikelen

  • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

  • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

  • De slechte karakters in goede series

  • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

  • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen