Welk boek wint de DLP prijs?

De Dioraphte Literatour Prijs is de prijs voor het beste jongerenboek. Tot en met 27 maart kun jij stemmen op je favoriet. Daarmee maak je kans op alle genomineerde boeken!

Bij de Dioraphte Literatour Prijs mag jij helpen beslissen. Ieder jaar worden drie prijzen uitgereikt van elk vijftienduizend euro: voor het beste Nederlandstalige boek en voor het beste vertaalde boek (toegekend door een vakjury, waarin dit jaar ook twee jongeren zitting hebben) én voor de winnaar van de publieksprijs.

Genomineerd voor de Juryprijzen in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig:

De veteraan – Johan Faber (Nijgh & Van Ditmar)
In het slaperige Neerlo wordt de 14-jarige Mieke vermist. De verdenking valt op Afghanistan-veteraan Meindert Oosting. In flashbacks lees je hoe hij terugdenkt aan Mieke en zijn missie. Een boek dat zich laat lezen als detective, maar ook als schrijnend portret van een man die beschadigd is geraakt in een oorlog die nooit is afgelopen.

De lieve vrede - Geertje Kindermans (Nieuw Amsterdam)
Op een dag staat vieze Arie voor Lottes deur. Hij is een vage bekende, wil even douchen en gaat niet meer weg. Haast ongemerkt nestelt hij zich in alle kieren en spleten van haar bestaan en Lotte kan geen nee zeggen. Een origineel en heel humoristisch verhaal dat een mooi tijdsbeeld geeft van de jaren tachtig.

Overspoeld – Gideon Samson en Julius ’t Hart (Querido)
Pieter heeft op Sri Lanka de tsunami meegemaakt en probeert dat te vergeten, maar als de Zweedse Elin plotseling in Amsterdam opduikt, kan hij zijn herinneringen niet langer wegstoppen. Een overrompelend verhaal over hoe een ingrijpende gebeurtenis een mensenleven kan veranderen.

Birk – Jaap Robben (De Geus)
Als Mikaels vader verdrinkt, blijft hij met zijn moeder op een afgelegen eiland achter. Terwijl hij opgroeit, blijft de onuitgesproken schuldvraag tussen hen in hangen. Een mooi en beklemmend verhaal over een jongen die dreigt te verstikken in een scheve relatie.

Valavond – Marita de Sterck (Querido)
Wild, wulps en warm is het uitzuipcafé waar Mona wordt opgeleid tot serveerster. Terwijl buiten de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, voert Mona haar eigen strijd. Ze is smoorverliefd op bakkerszoon Stan, maar hij heeft een ander. Een broeierig verhaal over een driehoeksverhouding in oorlogstijd.

Genomineerd voor de Juryprijzen in de categorie Vertaald:

Zac & Mia – A.J. Betts, vertaald door Aimée Warmerdam (Blossom Books)
Zac wordt behandeld voor leukemie en Mia ligt in de kamer daarnaast met een bottumor en een heleboel boosheid. Zac bonst op de muur om te vragen of haar muziek wat zachter kan en dat is het begin van een ingewikkelde relatie. Een echte tranentrekker over twee taaie tieners die zich buiten de gewone wereld geplaatst voelen.

Bunkerdagboek – Kevin Brooks, vertaald door Jenny de Jonge (De Harmonie)
Kevin Brooks schrijft snoeiharde boeken, maar Bunkerdagboek is nog tien keer erger. Hij laat zijn hoofdpersonen ontvoeren, stopt ze in een afgelegen bunker en levert ze over aan de spelletjes van een genadeloze ontvoerder. Een mooi, maar heel zwart boek voor wie durft.

Eleanor & Park – Rainbow Rowell, vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting (Van Goor)
Vuurtoren, red head: dat zijn de rottige begroetingen die Eleanor dagelijks over zich heen krijgt. In de bus zit ze naast Park, een loner, naast wie niemand anders wil zitten. Het onmogelijke gebeurt: ze worden verliefd, en niet zo’n beetje ook. Een heerlijk verhaal dat je overvalt en meesleept.

Een bijna volmaakte vriendschap – Milena Michiko Flasar, vertaald door Isabelle Schoepen en Kris Lauwerys (Cossee)
Op een bankje in het park zitten twee mannen. Een jongen die niet meer naar school wil, en een oude man, die zijn baan kwijt is. Als ze aan de praat raken, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. Een poëtisch verhaal voor fijnproevers.

De geur van vrijheid – Guiseppe Catozzella, vertaald door Manon Smits (De Geus)
Samia Yusuf Omar is acht als ze besluit om de beste hardloopster van Somalië te worden, en daarna van de hele wereld. Terwijl extremistische milities haar land overnemen, knokt Samia voor haar onmogelijke droom en schopt ze het zelfs tot de Olympische Spelen.

Op welk boek ga jij stemmen?

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2021 'De Erfenis'

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

  • Boek van het Jaar 2012: stem op jouw favoriet!

  • Super koopje: e-book van Een weeffout in onze sterren

  • Boek van het Jaar 2013: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen