• Home
  • Nieuws
  • Dit is het meest geliefde medium om al je e-books op te lezen

Dit is het meest geliefde medium om al je e-books op te lezen

Hoewel sommigen nog steeds het papieren exemplaar boven de digitale versie verkiezen, zijn er steeds meer mensen die hun boeken vanaf een elektronisch schermpje lezen. Groot gelijk hebben ze, want het is af en toe een stuk makkelijker. Hoef je tenminste niet acht boeken van een kilo mee te zeulen als je op vakantie gaat. De e-reader is het meest bekend als digitale drager. Maar de koploper? Dat is 'ie verrassend genoeg niet. Het is namelijk de smartphone/tablet, waar de meeste digitale boeken op gelezen worden. Surprise!

Gooi die e-reader maar in de dichtstbijzijnde prullenbak, want volgens het artikel van NRCQ is de tablet meer geliefd onder de digitale boekenlezers. De gegevens die zij hebben gebruikt voor deze ontdekking komen van de bibliotheekmonitor. Uit deze cijfertjes blijkt dat geleende boeken veel vaker gelezen worden op de tablet of de smartphone dan op de e-reader. En het verschil is fors, want waar de e-reader gebruikt wordt door 56.925 gebruikers, wordt de tablet/smartphone gebruikt door 96.690 gebruikers voor het lezen van boeken. Shocker!

Waarom de tablet geliefder is dan de e-reader? Daar zijn meerdere redenen voor volgens NRCQ. Niet alleen is er meer aanbod op de tablet te vinden in sommige categorieën, ook is de tablet bijna net zo licht als de e-reader. De prijs? Die verschilt niet veel met elkaar, terwijl je op de tablet veel meer mogelijkheden hebt. Zo kun je niet alleen duizenden boeken lezen, maar kun je ook surfen op het internet, artikelen lezen met ondersteunend beeld en zelfs gamen. Al ben je voor het internet wel afhankelijk van een WiFi-verbinding of een extra mobiel abonnement met internet, wat betekent dat je extra maandelijkse abonnementskosten zult hebben. Multifunctioneel, dus. 

Ondanks al deze mogelijkheden, is de verkoop van e-books in de eerste vijf maanden van dit jaar (in de Verenigde Staten) met 10% gedaald, zo concludeerd de Koninklijke Bibliotheek. Het is de eerste keer dat de verkoop een daling kent terwijl het ouderwetse papieren boek goed stand houdt. 

 

Bronnen: NRCQ, Koninklijke Bibliotheek

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • 9 genieën in boeken

  • Young Adult top-5: september

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen