• Home
  • Nieuws
  • Winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs 2017

Winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs 2017

De literatour, de boekenweek voor jongeren, is weer begonnen! Dat betekent dat er een aantal prijzen uitgereikt mogen worden. De Dioraphte Literatour Prijs wordt in drie verschillende categorieën uitgereikt, namelijk in Oorspronkelijk Nederlandstalig, in Vertaald en dan is er ook nog de Publieksprijs. Er zijn weer prachtige boeken genomineerd, maar er kunnen maar drie winnaars zijn!

 

Oorspronkelijk Nederlandstalig

De winnaar van de Dioraphte Literatour Prijs 2017 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig is geworden: Weg van Jowi Schmitz. In Weg heeft Anna besloten om weg te lopen en gaat met een vrachtwagen mee naar Barcelona. Daar ontmoet ze Barry, de koning van de straat. Hij is een uitbijter. Barry viert de nacht, staat boven de maatschappij en heeft zijn eigen wetten. Langzaamaan verandert ook Anna in een dappere uitbijter. Volgens de jury sleurt Jowi Schmitz je aan je lurven het verhaal in vanaf de allereerste pagina. Tel daar de vernuftige constructie en de vele fenomenale scènes bij op en je weet dat je te maken hebt met gelaagde literatuur met een hoofdletter L.

Weg, Jowi SchmitzBron: Hoogland van Klaveren

 

Vertaald

De winnaar van de prijs in de categorie Vertaald is geworden: Een van Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers. In Een volgen we het leven van de Siamese tweeling Grace en Tippi. Ze zijn zeventien en weten niet anders dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert als ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de middelbare school moeten. Daar worden ze aangestaard en gepest, maar ze ontdekken dat er ook af en toe voordelen zijn. Maar dan moeten ze een hartverscheurende beslissing nemen. Deze beslissing zal hun leven ingrijpend gaan veranderen.

Een, Sarah CrossanBron: Pepper Books

 

De Publieksprijs

De winnaar van de Publieksprijs is geworden: De Negen Kamers van Peter-Paul Rauwerda. In De Negen kamers heeft Jonas al een tijdje last van vreselijke hoofdpijnen. Vooral als hij alleen thuis is, zijn ze ondragelijk en gebeuren er rare dingen. In de nacht wordt er bij hem ingebroken en de inbreker laat een groot boek achter over een huis dat plotseling verschijnt. Nog dezelfde dag verschijnt het huis op een braakliggend terrein. Jonas kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat naar binnen. In de kamers van het mysterieuze huis ontrafelen zich gebeurtenissen en verhalen. De lijn tussen droom en werkelijkheid wordt wel erg dun.

Negen Kamers, Peter-Paul RauwerdaBron: Lemniscaat

De vakjury van de Dioraphte Literatour Prijs bestond uit maar liefst tien juryleden, vijf volwassenen en vijf jongeren. De juryvoorzitter was Miriam Piters, docente Nederlands op het Montessori Lyceum Rotterdam. De drie winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs ontvangen ieder een cheque van 15.000 euro. En het zijn terechte winnaars, wat een prachtige boeken!

Ben jij het eens met de boeken die de Dioraphte Literatour Prijs hebben gewonnen?

Bron: Literatour

Lees ook: De boekentop 6!

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Deze films en series zijn vanaf april te zien op Netflix

  • Deze films en series zijn vanaf maart te zien op Netflix

  • 15 boeken die je nog snel moet lezen voor de verfilming volgend jaar

  • De winnaar van het Chicklit.nl boek van het jaar 2017

  • Chicklit top 6: juli 2017

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen