De Boekenweek 2018

De Boekenweek komt er weer aan! Dit is het bekende jaarlijkse feest van het literaire Nederlandse boek. De 83ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart. Dit jaar heeft De Boekenweek als thema: Natuur. Daarnaast zijn de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay bekend, en dit zijn niet de minste! Kijk hieronder voor meer informatie over De Boekenweek 2018.

Thema: Natuur

Het thema van de Boekenweek 2018 is natuur! De natuur staat centraal in veel boeken in de Nederlandse literatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Weerwater van Renate Dorrestein en Nooit meer slapen van W.F.Th. Hermans. Maar ook in vertaalde klassiekers zoals Moby Dick en Jungle Boek komt de natuur voor. Tegelijkertijd wordt de natuur en daarmee ook het klimaat bedreigd door de mens. Solar van Ian McEwan en Smeltend Ijs van Ilja Trojanow zijn hier voorbeelden van.

Het Boekenweekgeschenk

Griet op de Beeck is dit jaar aangesteld om het Boekenweekgeschenk te schrijven. De auteur van o.a. Vele hemels boven de zevende won veel prijzen waaronder de publieksprijs van de Bronzen Uil in 2013. Voor de Boekenweek 2018 schreef Op de Beeck het boek Gezien de feiten, dat tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken door de boekhandel cadeau wordt gedaan.

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw van 71. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

 

Het Boekenweekessay

Het Boekenweekessay wordt dit jaar geschreven door Jan Terlouw. Hij is auteur van de succesvolle jeugdboeken Koning van Katoren en Oorlogswinter. Tijdens de Boekenweek kan zijn essay Natuurlijk gekocht worden voor maar € 3,50. Als de Boekenweek is afgelopen kost het € 7,50. 

Natuur is voor Jan Terlouw een bron van inspiratie. Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen ter wereld. Maar ook hij ziet dat het de verkeerde kant op gaat. De natuur is in gevaar en het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Natuurlijk is een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor onze kinderen, kleinkinderen, en nog verdere generaties. En past dus precies bij het thema van de Boekenweek 2018.

 

Het is officieel! Jan Terlouw zegt JA op deze belangrijke vraag. #Boekenweek natuur

Een bericht gedeeld door Boekenweek (@boekenweeknl) op

 

Gratis reizen met de NS op zondag 18 maart en Friese vertaling

Op de laatste zondag van de Boekenweek 2018 kan je als reiziger gratis reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Dus neem Gezien de feiten lekker mee in je tas, dan kan je het lezen en tegelijkertijd gratis op je bestemming komen.

Ook is er voor de Friezen een Friese vertaling: Sa’t it lân derhinne leit. Dit is omdat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa is.

Extra dit jaar

Het Schrijversbos

Tijdens de Boekenweek 2018 wordt het Schrijversbos voor het eerste geintroduceerd. Het Schrijversbos is een aangeplant bos van 1 hectare waar mensen kunnen genieten van een goed boek en de natuur. Vanaf €10.- per jaar kan iedereen Vriend van Het Schrijversbos worden en leuke extra’s in het kader van natuur en literatuur ontvangen. Er zullen evenementen zoals een literaire wandeling worden georganiseerd in de toekomst.

De Literaire Landkaart

Ook wordt er een Literaire Landkaart beschikbaar gesteld tijdens de Boekenweek 2018. Op deze exclusieve uitvouwbare kaart is ons land prachtig vormgegeven in tekst. De twaalf provincies bestaan uit boekfragmenten van onder andere Thomas Verbogt, Herman Gorter, Susan Smit en Martin Brildie, die een natuurlandschap omschrijven. Deze kaart krijgen alleen leden van de bibliotheek cadeau.

Kijk jij uit naar de Boekenweek 2018?

Bron: CPNB, Boekenweeknl Instagram

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Sequels die in 2018 uitkomen

  • Heleen van Royen overhandigt Verboden vruchten

  • Boekenweek 2012: vriendschap en andere ongemakken

  • Jan Terlouw schrijft het boekenweekessay voor boekenweek 2018

  • Alles over de Boekenweek 2019

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen